Ο στενός συνεργάτης του Αδώνιδος, πρόεδρος του ΟΒΙ με αμοιβή 3.750 ευρώ – Του έδωσε και αναδρομικά 6 μηνών

Αρκεί να είσαι ομορφόπαιδο, μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη για να αμείβεσαι με σχεδόν 4.000 ευρώ τον μήνα; Στο «Κράτος – Λάφυρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρκεί και περισσεύει

Τοποθέτησε πρόεδρο του ΟΒΙ τον 34χρονο Δημήτρη Χρόνη, στενό του συνεργάτη και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ.Βάπτισε μετά από οκτώ μήνες έμμισθης και αποκλειστικής απασχόλησης τη θέση του προέδρου προβλέποντας αμοιβή 3.750 ευρώ. Έδωσε στον πρόεδρο αναδρομικά έξι μηνών, αν και δεν είχε σχεδόν πατήσει πόδι στον Οργανισμό.

Αρκεί να είσαι ομορφόπαιδο, μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη για να αμείβεσαι με σχεδόν 4.000 ευρώ τον μήνα; Στο «Κράτος – Λάφυρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρκεί και περισσεύει.

Ο νεποτισμός και η σπουδή για το βόλεμα των ημετέρων είναι τέτοιος στη Νέα Δημοκρατία και ειδικά στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που διαπράττονται κυριολεκτικά αίσχη. Άμισθες θέσεις προέδρων σε οργανισμούς, στους οποίους βάσει του ιδρυτικού τους καταστατικού τα τελευταία 30 χρόνια οι πρόεδροι δεν είχαν αποκλειστική απασχόληση, βαπτίζονται έμμισθες θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης εν μία νυκτί και στις θέσεις αυτές τοποθετούνται ως Διοικητές νεαρά άτομα, παιδιά του κομματικού σωλήνα, δίχως εμπειρία και σχετικό γνωστικό αντικείμενο, που αμείβονται πλουσιοπάροχα.

Μια από τις χαρακτηριστικές αυτές υποθέσεις που το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα αφορά στον πολύπαθο Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον γνωστό ΟΒΙ.

Εκεί, τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Δημήτρης Χρόνης. Ποιος είναι ο κ. Χρόνης; Σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΒΙ ο Δημήτρης Χρόνης γεννήθηκε το 1986 στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2008 εργάζεται στον τομέα της Έρευνας στην Πληροφορική. Από το έτος 2017 είναι στέλεχος σε εταιρεία στον χώρο της ενέργειας.

Αυτό που δεν αναφέρει το βιογραφικό του Δημήτρη Χρόνη- και το οποίο είναι το πραγματικό του προσόν με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση – είναι πως από το 2018 έχει εκλεγεί μέλος στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, στην εκλογική διαδικασία του 2018 απέσπασε 190 ψήφους και κατετάγη στην 29η θέση. Παράλληλα, το βιογραφικό του κ. Χρόνη δεν αναφέρει πως είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Άδωνη Γεωργιάδη και από τα πρώτα άτομα που ο υπουργός έφερε μαζί του στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αμοιβή χρυσάφι

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο Άδωνης Γεωργιάδης τοποθέτησε τον Δημήτρη Χρόνη πρόεδρο του ΟΒΙ ήταν γνωστό τόσο στον υπουργό όσο και στον συνεργάτη του πως η θέση του προέδρου είναι άμισθη, μη αποκλειστικής απασχόλησης και πως αποζημίωση προβλέπεται μόνον για τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια.

Φωτογραφία: Facebook

Ωστόσο, μέσα στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν υπουργός και συνεργάτης δρομολόγησαν με μεθοδικότητα την αλλαγή του χαρακτήρα της θέσης του προέδρου του ΟΒΙ, κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί να κάνει από το 1987 όταν και συστάθηκε ο οργανισμός.

Στις 30 Μάιου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Α/Φ 395) απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη που συνυπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και με την οποία η θέση του προέδρου του ΟΒΙ κατέστη από άμιση έμμισθη και από μη αποκλειστικής απασχόλησης, έγινε αποκλειστικής απασχόλησης με απολαβές κοντά στις 4.000 ευρώ τον μήνα.

Πως δικαιολογεί ο Άδωνης το βόλεμα του συνεργάτη του; Η υπουργική απόφαση ομιλεί για «την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι αποτελούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και το γεγονός της πλήρους απασχόλησης του Προέδρου στη διοίκηση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.)». Τόσο απλά.

Κατά τα άλλα, η απόφαση αναφέρει ως προς το δημοσιονομικό της σκέλος τα εξής:

1) Θα προκληθεί δαπάνη ύψους 48.750 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών, για το τρέχον οικονομικό έτος 2020 και ετήσια δαπάνη ύψους 45.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών, για καθένα από τα επόμενα έτη 2021 και 2022.

2) Θα προκληθεί επιπλέον της ανωτέρω δαπάνης, ετήσια δαπάνη, η οποία θα ανέλθει κατά ανώτατο όριο στο ποσό των 17.280 ευρώ ως αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις του ΔΣ..

3) Η μηνιαία μικτή αμοιβή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ θα ανέρχεται στο ποσό των 3.750 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και σε αυτή περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές αυτού για πλήρη απασχόληση στη διοίκηση του νομικού προσώπου.

4) H μικτή μηνιαία αποζημίωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ για συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ανέρχεται στο ποσό των 160 ευρώ ανά συνεδρίαση. Σε περίπτωση συμμετοχής του σε περισσότερες από δύο συνεδριάσεις, η αποζημίωση του Προέδρου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 320 ευρώ το μήνα.

Αναδρομικό σκάνδαλο

Αλλά η θέσπιση χρυσής αμοιβής για τον φίλο και συνεργάτη του δεν ήταν αρκετή για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φρόντισε η απόφασή του να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει πως μέσα στον Ιούνιο ο Δημήτρης Χρόνης θα λάβει έξι μισθούς – και Δώρο Πάσχα- συνολικού ύψους 24.375 ευρώ! Χωρίς μάλιστα να έχει πατήσει στον ΟΒΙ το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον για τα μηναία Διοικητικά Συμβούλια, για τα οποία θα πληρωθεί έξτρα.

Όλα αυτά από ένα υπουργό που προ εξαετίας οδήγησε στην κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας και το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα επικαλούμενος την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σήμερα ο Άδωνης Γεωργιάδης το μόνον που ξέρει είναι να δημιουργεί θέσεις για τους κολλητούς τους, να τους πληρώνει για εργασία που δεν έχουν προσφέρει και να εξυπηρετεί τα φιλαράκια, επενδυτές και κομματικά στελέχη.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ο στενός συνεργάτης του Αδώνιδος, πρόεδρος του ΟΒΙ με αμοιβή 3.750 ευρώ – Του έδωσε και αναδρομικά 6 μηνών”

  1. chris

    Παιδιά, προσπαθήστε περισσότερο να ρίχνετε λάσπη. Η διαφορά στα γκάλοπ έφτασε στο 23% πια. Πήξτε!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί