Αντί να διώχνουμε τους νέους από τις πλατείες, να διώξουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους

Μπορεί να επεκταθεί στοχευμένα και όπου είναι δυνατόν ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας ΙΧ και να αποδοθούν οι δρόμοι σε πεζούς και καταστήματα, ώστε η επιβολή επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων να μην μειώνει ασφυκτικά τον δημόσιο χώρο, υπογράμμισε ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Εξήγησε εξάλλου πώς η μη στήριξη της εστίασης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέβαλε στα φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μπίρμπας ξεκαθάρισε αρχικά ότι υπάρχει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και υπάρχει διοικητική αυτοτέλεια του κάθε Δήμου στις υποθέσεις που αφορούν τη δική του περιοχή. Όπως είπε, ό,τι πετύχαμε με την κοινωνική απομόνωση το πετύχαμε χάρη στη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα όλων των πολιτών, δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα. Ήδη ασκείται εξάλλου κριτική για τους περιορισμούς σε χώρους όπως η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και η παραλία του Βόλου, γιατί προκάλεσαν συνωστισμό στα σοκάκια. Όποιος ζει στην πόλη του, όποιος βγαίνει έξω, θα το διαπίστωνε αυτό.

Το πρόβλημα είναι, σημείωσε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς δεν προχώρησε σε γενναία στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στην εστίαση, παρότι είχε την οικονομική δυνατότητα. Έτσι, φτάσαμε σε οριακές θέσεις. Οι Δήμοι είπαν ότι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που αντιστοιχούν σε κάθε μαγαζί, με βάση τη νέα διάταξη αποστάσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο 80% των πόλεων. Μέσα στον οικιστικό ιστό μπορούν να κάνουν πολύ μικρή ανάπτυξη θέσεων σε έκταση.

Πρέπει να υπάρχει χώρος για τους πολίτες, συνέχισε, δεν θα γεμίσουμε όλους τους χώρους τραπεζοκαθίσματα σαν να είναι πανήγυρη. Οι Δήμοι είπαν ότι θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης χωρίς να είναι εις βάρος της λειτουργίας της πόλης, ομοφώνως την περασμένη εβδομάδα. Και ζήτησαν ενίσχυση για την περίοδο αυτή, ώστες να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση, να μην γίνει «διαγωνισμός» μεταξύ Δήμων. Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από δημοτικά τέλη και τραπεζοκαθίσματα όσο ήταν κλειστές, να πάρουν ως στήριξη στο εξής το να έχουν μειωμένη καταβολή. Και κάθε Δήμος να πάρει επιπλέον 2/12 της ενίσχυσης που του αντιστοιχεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Κανείς δήμαρχος δεν θέλει να γίνει η πόλη του ένας απέραντος χώρος τραπεζοκαθισμάτων.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν στηρίζεται η εργασία, αλλά επιδοτείται η ανεργία, επανέλαβε ο κ. Μπίρμπας, δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να το δει οποιοσδήποτε κάνοντας σύγκριση της Ελλάδας με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει συναίνεση των Δήμων στην ανεξέλεγκτη κατάληψη του ανοιχτού, δημόσιου χώρου, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό, στα κέντρα των πόλεων.

Πρότεινε εξάλλου ως λύση, σε συγκεκριμένα σημεία να γίνει πιο εκτατεμένα ο αποκλεισμός της κίνησης αυτοκινήτων και να μπουν τραπεζοκαθίσματα -γίνεται ήδη σε πάρα πολλές πόλεις- ακόμη και στους δρόμους, να δίνονται στους πεζούς. Είναι μία λύση που χρησιμοποιείται ήδη την τουριστική περίοδο σε αρκετούς Δήμους, μπορεί να επεκταθεί όπου είναι δυνατόν.

Σαφώς, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πάρτι μέσα σε μία πλατεία, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί με καταστολή, πρέπει να γίνει με πειθώ, μία άλλη αντιμετώπιση των πόλεων και το κυριότερο όχι αποκλεισμό δημόσιων χώρων και πλατειών «επειδή θα πάνε να μαζευτούν κάποιοι». Θα φτάσουμε σε τρομερό αδιέξοδο…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί