10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 139 οι νεκροί

Νίκος Χαρδαλιάς: Πρόστιμα σε όσους δεν θα φορούν μάσκα

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αντίστροφη μέτρηση για τις 4 Μαΐου, ημέρα δηλαδή έναρξης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 2576.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 139.

Εκ των κρουσμάτων, τα 589 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Παράλληλα, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Επιπρόσθετα 71 άτομα εξήλθαν από τις ΜΕΘ, ενώ 72.000 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί στη χώρα μας.

«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλυτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η Επιτροπή Επιστημόνων αναφορικά με την αλλαγή στάσης για τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε: «Tα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι. Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μετρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό μέτρο».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως είναι «λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας. Πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες. Θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ, για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών».

Νίκος Χαρδαλιάς: Πρόστιμα σε όσους δεν θα φορούν μάσκα

Μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα μετακίνησης ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.   Υποχρεωτική στα ΜΜΜ είναι η χρήση μάσκας από εργαζομένους και επιβάτες, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος επισήμανε ότι η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική σε προσωπικό, πελάτες και επισκέπτες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και νοσοκομεία.  

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, όπως έχει ανακοινωθεί. 

  Παράλληλα, έκανε έκκληση στις εργατικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν τα μέτρα περί συγκεντρώσεων εν όψει της Πρωτομαγιάς μιλώντας αρχικά για «θετικά αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».

  «Ο ιός παραμένει εδώ, η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο» τόνισε μεταξύ άλλων.   «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστούν ορισμένες περιοχές να ξαναμπούν σε καραντίνα εάν παρουσιαστεί υποτροπή στον αριθμό των κρουσμάτων και κριθεί αναγκαίο.   Απόσταση, αντισηπτικό και πλύση χεριών, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι τα βασικά όπλα, σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί