«Η δημιουργία του σωτήριου μαξιλαριού των 35 δισ. από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία πράξη εθνικής ευθύνης, παρότι λοιδορήθηκε τότε από τους νυν κυβερνώντες»

«Η δημιουργία του σωτήριου μαξιλαριού των 35 δισ. από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία πράξη εθνικής ευθύνης, παρότι λοιδορήθηκε τότε από τους νυν κυβερνώντες» διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή, καλώντας την κυβέρνηση «να το αξιοποιήσει προχωρώντας αμέσως σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας». Χαρακτήρισε δε «ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διορθώσει τους υπουργούς του μέσα σε 24 ώρες, υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων, οριζόντιες παρεμβάσεις που να αφορούν την εργασία και την οικονομία στο σύνολό τους.Και βέβαια αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Είναι οξύμωρο να λέμε ότι ‘μένουμε σπίτι’ την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από το δικό τους».

«Στη χώρα μας και διεθνώς, συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις: της ιδιωτικοποίησης και της προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «εν μέσω μνημονίων και δρακόντειων δημοσιονομικών περιορισμών ανασυγκρότησε το σύστημα υγείας, το οποίο είχαμε παραλάβει στα πρόθυρα της κατάρρευσης» και ότι «οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που είχαμε δρομολογήσει, εκκρεμούν αδικαιολόγητα εδώ και έναν χρόνο».

Για το προσφυγικό, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: αποσυμφόρηση των νησιών με οργανωμένη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα» επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη πίσω τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα – φυλακές» τα οποίαχαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «υγειονομική βόμβα».

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης αποκάλεσε «μέγιστο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να επιμένει να επωμίζεται τον ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης και να μην πιέζει για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε “αποθήκη ψυχών”» υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα πρέπει να παραμείνει σταθερό απέναντι στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες κάθε φορά που θέλει να εκβιάσει την ΕΕ».

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επιστρέψει στην ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό η χώρα να αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης» κατέληξε.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:


• Ασκήσατε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα οικονομικά και εργοδοτικά μέτρα που πήρε για τον κορονοϊό. Τι βλέπετε εσείς που δεν βλέπει η κυβέρνηση και τι θα κάνατε διαφορετικά;

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι βιώνουμε μία πρωτοφανή κρίση, με απρόβλεπτες διαστάσεις, που θα δοκιμάσει την κοινωνική συνοχή. Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε είναι ανεπαρκή, παρά την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διορθώσει τους υπουργούς του μέσα σε 24 ώρες, υιοθετώντας κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς εξαρχής καταθέσαμε ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων.

Επιμένουμε ότι απαιτούνται οριζόντιες παρεμβάσεις που να αφορούν την εργασία και την οικονομία στο σύνολό τους. Από την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και του συνόλου των αμοιβών που χάνουν οι μισθωτοί, έως την αναστολή καταβολής των δανειακών δόσεων και τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης πλέον. Και βέβαια την αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Είναι οξύμωρο να λέμε ότι «μένουμε σπίτι» την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από το δικό τους. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει άλλωστε το σωτήριο μαξιλάρι των 35 δισ. Τώρα αποδεικνύεται ότι η δημιουργία του ήταν μια πράξη εθνικής ευθύνης, παρότι λοιδορήθηκε τότε από τους νυν κυβερνώντες.

• Δεν βλέπουμε να γίνεται καμία αναφορά πρόνοιας σε ομάδες πληθυσμού που δεν καλύπτονται από τα μέτρα, π.χ. τους μακροχρόνια άνεργους ή τους άστεγους. Τι προτείνετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Νομίζω ότι βλέπουμε μια τρομακτική επανάληψη της εμπειρίας της οικονομικής κρίσης. Είναι σαν η κυβέρνηση να ξεχνάει τους πιο αδύναμους την πιο δύσκολη στιγμή. Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων, πλήρης καταβολή του επιδόματος ανεργίας, δημιουργία ευέλικτων δομών φιλοξενίας και συμβουλευτικής για αστέγους και ευπαθείς ομάδες.

• Προτείνατε στην κυβέρνηση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο, οι επικριτές σας λένε ότι και επί των ημερών σας το δημόσιο σύστημα υγείας απαρτιζόταν κατά βάση από επικουρικούς γιατρούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατά συνέπεια σας κατηγορούν πως ούτε κι εσείς το ενισχύσατε. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Τίποτα πιο αναληθές. Το διάστημα 2015-2019 και εν μέσω μνημονίων και δρακόντειων δημοσιονομικών περιορισμών, καταφέραμε, με τεράστια προσπάθεια, να ανασυγκροτήσουμε το σύστημα υγείας, το οποίο είχαμε παραλάβει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ενώ, με την έξοδό μας από τα μνημόνια, δρομολογήσαμε 4.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, οι οποίες εδώ και έναν χρόνο εκκρεμούν αδικαιολόγητα. Την ίδια στιγμή, καταφέραμε και κάτι άλλο, πιο βαθύ: να εμπεδωθεί στην κοινωνία το δικαίωμα κάθε πολίτη στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η σημερινή περιπέτεια, δυστυχώς με βίαιο τρόπο, μας υπενθυμίζει ότι στη χώρα μας, και διεθνώς, συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις: της ιδιωτικοποίησης και της προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας. Σήμερα ξέρουμε ποια από τις δύο είναι η κοινωνικά αναγκαία.

• Ας έρθουμε στο προσφυγικό, που έχει επίσης άμεση σχέση με την υγειονομική κρίση. Ποια μέτρα προτείνετε για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς;

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: το απολύτως αναγκαίο μέτρο είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με οργανωμένη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη πίσω τα σχέδιά της για κλειστά κέντρα-φυλακές, τα οποία, πέρα από κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αποτελέσουν υγειονομική βόμβα.

• Στο πολιτικό σκέλος του προσφυγικού, πώς εκτιμάτε την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στον Εβρο και την πολιτική Ερντογάν; Το θέμα φαίνεται πως έχει ατονήσει λόγω κορονοϊού, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως το ζήτημα θα επανέλθει στην επικαιρότητα.

Το μήνυμα πρέπει να παραμείνει σταθερό απέναντι στην προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες κάθε φορά που θέλει να εκβιάσει την Ε.Ε. Η προσωρινή μείωση της έντασης στα σύνορα φαίνεται να συνδέεται με τον κορονοϊό, την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τα οφέλη που διεκδίκησε και μάλλον εξασφαλίζει η Τουρκία από την Ε.Ε. για στήριξη στην ασφαλή ζώνη της στη Συρία, όπως επισημαίνουν και ξένα Μέσα. Η Τουρκία, όχι μόνο απομονωμένη δεν είναι, όπως θέλει να την εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά φαίνεται να υπαγορεύει και όρους στην Ευρώπη, όπως η εξαίρεσή μας για δεύτερη φορά από διαβουλεύσεις που μας αφορούν.

Αποτελεί μέγιστο λάθος ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να επωμίζεται τον ρόλο του συνοροφύλακα της Ευρώπης και να μην πιέζει για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών».

Τίποτα δεν διασφαλίζει ακόμα ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να επιστρέψει στην ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό η χώρα να αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης.

• Πώς είναι πλέον η καθημερινότητά σας λόγω μέτρων; Πώς περνάτε τον χρόνο σας και τι μήνυμα στέλνετε στους πολίτες που καλούνται να συμμορφωθούν με τη νέα πραγματικότητα;

Συνηθίζω και εγώ –όπως όλοι και όλες μας– σε μια νέα καθημερινότητα. Και προσπαθώ να βρω σε αυτήν μια παρήγορη σκέψη για την επόμενη μέρα. Αυτή αφορά τον τρόπο που θα σκεφτόμαστε από εδώ και πέρα. Η κρίση αυτή προσφέρει ένα καλό μάθημα για την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την εκκωφαντική αποτυχία του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Καλή μας δύναμη, σύνεση στις επιλογές μας, και να είμαστε υγιείς για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις του καιρού μας!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί