Αλ. Χαρίτσης: Η κυβερνητική λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση την ελληνική οικονομία (Βίντεο)

«Έχουμε μπροστά μας μία πρωτοφανή ύφεση, χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2010» διαμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το Σάββατο 2/5 στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», επισημαίνοντας παράλληλα πως «σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, η κρίση θα είναι βαθιά και η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες» όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αλλά και επειδή «ακόμη και πριν τον κορωνοϊό είχαμε επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία έτρεχε με ρυθμό 2,8%, έφτασε στο 1% στο τέλος του χρόνου».

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέροντας ότι «από την αρχή η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για μην μπούμε στο σπιράλ της ύφεσης. Δεν αρκεί η αναστολή των υποχρεώσεων, καθώς μιλάμε για ολόκληρους κλάδους που κινούνται με μηδενικούς τζίρους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αντίστοιχα πρέπει να στηριχθεί και το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί δεν παίρνει τώρα «ισχυρά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» υπογραμμίζοντας ότι «αν σε λίγους μήνες βρεθούμε αντιμέτωποι με χιλιάδες λουκέτα και στρατιές ανέργων, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αλλά και πιο ακριβό να στηριχθεί η πραγματική οικονομία».

«Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση: να καταγράψει και να δημοσιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας και πώς ακριβώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» έχουμε καταγράψει όλες τις δημοσιονομικές πηγές και υποστηρίζουμε ότι τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί το 50% αυτών, δηλαδή 26 δισ. ευρώ, τόσο σε απευθείας ρευστότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όσο και σε εγγυοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις».

«Όσο καθυστερεί η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας, τα έσοδα του κράτους δεν μπορούν να ανακάμψουν. Θα βρεθούμε σε ένα φαύλο κύκλο που και η οικονομία θα είναι στάσιμη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επώδυνα για την ελληνικά οικονομία».

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην ενίσχυση της οικονομίας, εξυπηρετώντας παράλληλα το χρέος, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πρέπει να δανειστούν» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, «και αυτό λόγω της ύπαρξης του μαξιλαριού ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι τότε λοιδορούσαν τη δημιουργία του μαξιλαριού και ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών το αποκαλούσε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης. Αποδεικνύεται ότι αυτή η υποτιθέμενη γκάφα ήταν σωτήρια για την ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε την κυβέρνηση που «προχωρά η ίδια σε διαρροές για πρόωρες εκλογές και μετά διαψεύδει τις πηγές της». «Η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και όχι πολιτικά παιχνίδια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αν οδηγηθούμε σε μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση στη οικονομία, ενδέχεται οι πρόωρες εκλογές να καταστούν αναπόφευκτες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά ευθύνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί