Ο Ερντογάν την πάτησε στη Συρία και τώρα εκβιάζει με τους πρόσφυγες

Σε περιπέτειες έβαλε την Τουρκία η ανάμιξή της στη Συρία, εκτιμά ο Μπιζάν Ντζιρ Σαράι, ειδικός σε θέματα Eξωτερικής Πολιτικής των Γερμανών Φιλελευθέρων.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός πολιτικός παρατήρησε ότι ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με τη Ρωσία να μη είναι διατεθειμένη να τον βγάλει από αυτήν. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρώπη να μην υποχωρήσει στις απειλές του Τούρκου προέδρου, του τύπου «εάν δεν με βοηθήσετε, τότε εγώ θα ανοίξω την κάνουλα των προσφυγικών ροών». 

«Δεν αποτελεί έκπληξη», υπογράμμισε ο Μπιζάν Ντζιρ Σαράι. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει τόσο σοβαρές συμφωνίες, όπως αυτή με τους πρόσφυγες, τότε θα πρέπει να περιμένει ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο. Για να πιέσει την Ευρώπη ή τους Ευρωπαίους. Στο παρελθόν έχουμε ακούσει κι άλλες ομιλίες του Ερντογάν, δεν είναι κάτι το νέο. Σε αυτήν την περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε έναν εργαλείο για να μας πει “αγαπητοί Ευρωπαίοι, αν δεν κάνετε αυτό που θέλω, μπορώ ανά πάσα στιγμή να σας εκβιάσω με τους παράτυπους μετανάστες, για να επαναληφθούν καταστάσεις όπως το 2015”. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να παίξει αυτό το χαρτί μέχρι τέλους. Ειδάλλως θα χάσει εντελώς την αξιοπιστία του», εκτιμά ο Μπιζάν Ντζιρ Σαράι.

Ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε εξάλλου ότι για την Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει από την παγίδα στην οποία έπεσε, ακολουθώντας συγκεκριμένη πολιτική στη Συρία. Ο Ερντογάν έκανε παιχνίδι με τη Ρωσία στη Συρία, αλλά και σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, θέλοντας να εναντιωθεί στο ΝΑΤΟ. Αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι σε αυτό το σημείο η Μόσχα τον ξεγέλασε και τον έφερε σε μια πολύ δύσκολη θέση», εκτίμησε ο Μπιζάν Ντζιρ Σαράι και υποβάθμισε τη σημασία των δηλώσεων στήριξης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί