Αλ. Τσίπρας στην βουλή για το ασφαλιστικό: Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη (Bίντεο)

Την κύρια ευθύνη για το γενικευμένο μπάχαλο των τελευταίων ημερών με τις εικόνες χάους στα νησιά την έχει ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης 27/2, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το προσφυγικό σε πλήρες αδιέξοδο ενώ, σε ό,τια αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε πως αποδεικνύεται η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στις εισφορές και καταργεί τη 13η σύνταξη. Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να παραιτηθεί

«Πού είναι ο κ. Χρυσοχοίδης να μας μιλήσει για τη τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών; Πού είναι να απολογηθεί για αυτή την άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού αστυνομικών από πολίτες μέσα στα δωμάτιά τους;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη γενικευμένη εικόνα ανασφάλειας, θα έχει την ευθιξία να υποβάλει τη παραίτησή του ή όχι;».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο υπεύθυνος για τη μετατροπή της χώρας σε “Φαρ Ουέστ” είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Τη βασική ευθύνη για αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί αλλά την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, τόνισε πως η τακτική του… κρυφτού των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι γενικευμένη: Πού είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης; Γιατί τους κρύβετε; Τα έκανε μπάχαλο ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρό, τον κρύβατε τον Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατάγατε όμως υπουργό. Τα έκανε μπάχαλο ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί σας συντονιστές στο προσφυγικό, τους αλλάζατε σαν τα πουκάμισα, τους κρατάγατε όμως υπουργούς. Πού είναι τώρα ο κ. Μηταράκης και ο κ. Κουμουτσάκος; Φλέγεται η Λέσβος και η Χίος.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: Μα μέχρι προχθές εσείς δε πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Εσείς δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης μπλε; Δεν λέγατε ότι κερδίσατε 12 στις 13 περιφέρειες, όλες με την εξαίρεση της Κρήτης; Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έλεγε αυτά;

Σκληρά νεοφιλελεύθερο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Τόσο καιρό μας λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και συνέχισε: Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ.  το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού.

Καταργείται η 13η σύνταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την υποκρισία της ΝΔ, σημειώνοντας πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο.

Και πρόσθεσε: Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ: Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. «Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα.» την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και συμπλήρωσε: Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε.

Αύξηση των εισφορών για την πλειοψηφία

Για το θέμα των εισφορών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα.

Και πρόσθεσε: Άρα ανεξαρτήτως εισοδήματος θα υπολογίζονται οι εισφορές. Έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι. Οι εισφορές αυξάνονται για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 20%., δηλαδή 35 ευρώ το μήνα ή 420 ευρώ το έτος συνολικά. Η κατώτατη εισφορά από 185 ευρώ σκαρφαλώνει στα 220 ευρώ.

«Να οδηγήσουμε στην έξοδο την κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού»

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, με δημοκρατικά αντανακλαστικά συγκροτούν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησης της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού. Και κατέληξε: Και σε διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό τον τόπο και τον λαό.

Δείτε επίσης: Η τρίτη ημέρα συζήτησης για το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ (Live)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί