Παγκόσμια συγκίνηση για το χαμό του μυθικού Κόμπε Μπράιαντ

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος θρηνεί για τον πρόωρο χαμό του Κόμπε Μπράιαντ που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Πολλοί συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Black Mamba».

Δείτε: Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό: Σκοτώθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ σε συντριβή ελικοπτέρου

Ο Μπράιαντ έχασε τη ζωή του στα 41 του χρόνια, μαζί με την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και άλλους επτά ανθρώπους, όταν από άγνωστη αιτία και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Το σημείο της συντιβής του μοιραίου ελικοπτέρου AP Photo/Mark J. Terrill

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του — και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ποιος ήταν ο Κόμπε

Ο Κόμπε Μπράιαντ αποχώρησε από τον μαγικό κόσμο του NBA με πέντε δαχτυλίδια πρωταθλητή, δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδα, δύο βραβεία MVP σε τελικούς και ένα σε κανονική περίοδο και τέσσερα σε All Star Game. Είχε μπει έντεκα φορές στην καλύτερη πεντάδα και εννέα στην κορυφαία αμυντική πεντάδα, ενώ είχε πάρει ένα βραβείο σε διαγωνισμό καρφωμάτων.

Ήταν ένας μπασκετμπολίστας προικισμένος, ο οποίος, παρά τις ιδιορρυθμίες και τα μπλεξίματά του, έγινε ένας από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους του αθλήματος, αλλά και το NBA όπως το αγαπήσαμε. Ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της προηγούμενης γενιάς, άξιος συνεχιστής των ιερών τεράτων της δεκαετίας του 1980 και 1990 με μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το μπάσκετ.

AP PHOTO

Γεννημένος στις 23 Αυγούστου 1978 στη Φιλαδέλφεια ο Κόμπι Μπράιαντ συνδέθηκε όσο λίγοι με τους λαμπερούς Λέικερς του Λος Άντζελες. Η ομάδα που κάποτε μεσουρανούσε με τους Μάτζικ, Καρίμ κλπ και αναζητούσε έναν νέο ηγέτη που θα την φέρει ξανά στην κορυφή.

Ο Κόμπε ήρθε στην ομάδα το 1996, απευθείας από το Λύκειο, και έμελλε να γίνει το σημείο αναφοράς για τα επόμενα 20 χρόνια. Μαζί με τον «Διόσκουρό» του Σακίλ Ο’ Νιλ και τον «επιστήμονα» Φιλ Τζάκσον έφεραν τους Λέικερς ξανά στην κορυφή και έφεραν μια νέα εποχή σόουταιμ στο Λος Άντζελες. Μαζί δημιούργησαν μια αχτύπητη ομάδα, η οποία πέτυχε το περίφημο three peat τις σεζόν 2000, 2001 και 2002. Ο Κόμπε κατέκτησε, άλλα δύο πρωταθλήματα με τους Λέικερς, το 2009 και το 2010.

Ήταν κάτοχος αναρίθμητων ρεκόρ, ωστόσο, αναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του καταγράφηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2006. Εκείνο το βράδυ σκόραρε 81 πόντους εναντίον των Τορόντο Ράπτορς που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, μετά τους 100 που είχε πετύχει ο θρύλος, Γουίλτ Τσάμπερλεν.

Η λαμπερή καριέρα του Κόμπε, πάντως, είχε και τις σκοτεινές στιγμές της, ιδιαίτερα όταν έγινε πρωτοσέλιδο όχι για τις επιδόσεις του, αλλά για τις κατηγορίες πως βίασε μια υπάλληλο ξενοδοχείου στο Κολοράντο.

Η γυναίκα των κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχαν ερωτική συνεύρεση, αλλά όχι πως τη βίασε, ωστόσο η υπόθεση δεν πήγε ποτέ σε δίκη. Το 2004 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, καθώς η ενάγουσα αρνήθηκε να καταθέσει. Η ίδια έκανε ανεξάρτητη μήνυση στον Κόμπε με την υπόθεση να κανονίζεται εκτός αιθουσών.

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, εκτός από την αγωνιστική παρακμή των Λέικερς, ήρθαν και αρκετοί τραυματισμοί που τον άφησαν αρκετά πίσω με αποτέλεσμα, το Νοέμβριο του 2015, να ανακοινώσει αυτό που όλοι ψιθύριζαν, την αποχώρησή του από τα παρκέ. Και το έκανε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, γράφοντας μια επιστολή προς το ίδιο το… μπάσκετ και συγκλονίζοντας τους φίλους του αθλήματος.

Η επιστολή του Κόμπε

Αγαπητό μπάσκετ,

Από τη στιγμή που άρχισα να τυλίγω τις κάλτσες του πατέρα μου και να κάνω φανταστικά σουτ νίκης στο Great Western Forum, ήξερα ένα πράγμα ότι ήταν αληθινό: Σε ερωτεύτηκα.

Μία αγάπη τόσο βαθιά που σου έδωσα τα πάντα. Από το μυαλό και το σώμα μου μέχρι το πνεύμα και την ψυχή μου.
Σαν ένα εξάχρονο αγόρι, βαθιά ερωτευμένο με εσένα, δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει μέσα από ένα.
Κι έτσι έτρεξα. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε γήπεδο. Κυνήγησα κάθε χαμένη μπαλιά για εσένα. 
Ζήτησες τη βία μου, σου έδωσα την καρδιά μου γιατί ήρθε με πολλά παραπάνω.
Έπαιξα με την ψυχή μου όχι επειδή με κάλεσε η πρόκληση, αλλά επειδή με κάλεσες εσύ. Έκανα τα πάντα για εσένα επειδή αυτό κάνεις. Όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις τόσο ζωντανώς όπως εσύ με έκανες να νιώσω.
Έδωσες σε ένα εξάχρονο αγόρι το το όνειρο των Λέικερς και θα σε αγαπάω πάντα για αυτό. Αλλά δεν μπορώ να σε αγαπήσω εμμονικά για πολύ περισσότερο. Αυτή η σεζόν είναι η τελευταία που έχω να δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να δεχθεί τους παλμούς. Το μυαλό μου μπορεί την τριβή, αλλά το σώμα μου γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να πω αντίο.

Και αυτό είναι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω. Θέλω να το ξέρεις τώρα ώστε και οι δύο να απολαύσουμε τις στιγμές που μας έχουν απομείνει. Τις καλές και τις κακές. Έχουμε δώσει ο ένας στον άλλο όσα έχουμε. 

Και γνωρίζουμε και οι δύο πως ότι και να κάνω μετά θα είμαι πάντα εκείνο το παιδί με τις τυλιγμένες κάλτσες, τον κάδο σκουπιδιών στη γωνία με 5 δευτερόλεπτα για τη λήξη 

5 … 4 … 3 … 2 … 1

Θα σε αγαπώ για πάντα,
Κόμπε

Σοκαρισμένοι με τον τραγικό θάνατο

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση του θανάτου του Κόμπε προκάλεσε σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο, με βετεράνους αλλά και ενεργούς παίκτες, καθώς και προπονητές μπάσκετ, να είναι από τους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους. 

SHAQ@SHAQ

There’s no words to express the pain Im going through with this tragedy of loosing my neice Gigi & my brother @kobebryant I love u and u will be missed. My condolences goes out to the Bryant family and the families of the other passengers on board. IM SICK RIGHT NOW

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

1.49M11:46 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy371K people are talking about this

Ο πρώην συμπαίκτης του, Σακίλ Ο’Νιλ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν «υπάρχουν λέξεις» για να εκφράσει τον πόνο του από την απώλεια του Κόμπε. 

Kareem Abdul-Jabbar@kaj33

Most people will remember Kobe as the magnificent athlete who inspired a whole generation of basketball players. But I will always remember him as a man who was much more than an athlete.351K11:22 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy82.5K people are talking about this

«Ήταν πολλά περισσότερα από ένας εξαιρετικός αθλητής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επίσης βετεράνος και θρύλος του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Bogdan Bogdanovic@LeaderOfHorde

I just lost my basketball father, there is no one that has impacted my game more than you Kobe… so sad and tragic. #restinpeace #8 #24

View image on Twitter

14.8K11:21 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy1,458 people are talking about this

«Έχασα τον μπασκετικό μου πατέρα» δήλωσε ο Σέρβος σταρ του NBA Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

Pau Gasol@paugasol

Beyond devastated… my big brother… I can’t, I just can’t believe it522K11:00 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy89.3K people are talking about this

Ο Ισπανός σέντερ Πάου Γκασόλ μίλησε για τον «μπασκετικό» αδελφό του.

Luka Doncic@luka7doncic

🙏
🙏
🙏

this can’t be trueee!!53.9K9:43 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy9,932 people are talking about this

Ο Σλοβένος γκαρντ Λούκα Ντόντσιτς παρακάλεσε «να μην είναι αλήθεια…»

Rick Pitino@RealPitino

This is heartbreaking. I’m devastated.2,8379:58 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy381 people are talking about this

«Μου ραγίζει την καρδιά… Είμαι συγκλονισμένος» ανέφερε σχετικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο στο Twitter.

Barack Obama@BarackObama

Kobe was a legend on the court and just getting started in what would have been just as meaningful a second act. To lose Gianna is even more heartbreaking to us as parents. Michelle and I send love and prayers to Vanessa and the entire Bryant family on an unthinkable day.2.9M11:56 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy545K people are talking about this

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε λόγο για ένα θρύλο μέσα στο γήπεδο. 

Donald J. Trump@realDonaldTrump

Reports are that basketball great Kobe Bryant and three others have been killed in a helicopter crash in California. That is terrible news!223K10:48 PM – Jan 26, 2020Twitter Ads info and privacy51.7K people are talking about this

 Τέλος, ο νυν πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ μίλησε για «φριχτά νέα».

efsyn.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί