Κυβέρνηση πλασιέ κολεγίων – Έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα

Προσπάθεια να καταργηθεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο εξισώνει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με αυτούς των πανεπιστημίων.

«Με το νομοσχέδιο βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε κοινό βηματισμό με την Ε.Ε. Είναι ένα βήμα ουσιαστικής ενίσχυσής τους με ταυτόχρονη διασφάλιση της λογοδοσίας και της διαφάνειας» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στη Βουλή, υπεραμυνόμενη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Έντονες αντιδράσεις για το άρθρο 50
Η φιλότιμη προσπάθεια να πείσει για τις αγαθές προθέσεις του υπουργείου δεν βρήκε την απαιτούμενη ανταπόκριση καθώς εκπαιδευτικοί και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου ενώ ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής για το άρθρο 50 που αφορά τα κολέγια τόνισε πως «η διάταξη φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, εν μέσω διαγωνισμού για διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο» και κατέρριψε τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως πρόκειται για «ψέμα» και προσθέτοντας πως η «κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης».

Η ψηφοφορία επί της αρχής- Ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Τα επίμαχα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αφορούν: Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το μοντέλο 80 – 20, το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων και το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Κολεγιά με τα κολέγια…

Η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να συμμετέχουν στη διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών ισότιμα με τους πτυχιούχους των δημόσιων πανεπιστημίων κατατέθηκε σχεδόν εν κρυπτώ, μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου της Ν. Κεραμέως, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ένα βήμα πίσω στα εκπαιδευτικά πράγματα και περιορίζει τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση κατέφυγαν σε αυτή τη μεθόδευση επειδή γνώριζαν πολύ καλά ότι θα ξεσηκώνονταν εναντίον τους και οι πέτρες: φοιτητές, σύγκλητοι, ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, ακόμα και η παράταξη της Ν.Δ. στους εκπαιδευτικούς, η ΔΑΚΕ.

Και αυτό διότι ακόμη και όσοι τάσσονταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και επιθυμούσαν την τροποποίηση του άρθρου 16 του συντάγματος δεν είχαν στο μυαλό τους μια τέτοια ξεδιάντροπη καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αριστείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην Παιδεία που να δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων να γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εις βάρος των κορόιδων που πέρασαν τη βάσανο των Πανελλαδικών εξετάσεων και σπούδασαν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η επίκληση από την κυβέρνηση της ενσωμάτωσης κοινοτικής Οδηγίας δεν πείθει, καθώς η Παιδεία είναι στο πεδίο της αρμοδιότητας των κρατών – μελών, άρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίζουν πολιτικά πώς θα κινηθούν.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των δωρεάν διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ και την επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας των 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ σε 11 δημόσια πανεπιστήμια, η ρύθμιση για τα κολέγια αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα των σχολαρχών, ως πλασιέ των οποίων λειτουργεί.

Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη

Μαζική ήταν συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των Σωματείων στο Ηράκλειο ενάντια στη διάταξη Κεραμέως που εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των παιδαγωγικών σχολών των Πανεπιστημίων.


Τελικά η ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έγινε χθες, καθώς η αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και κατά συνέπεια η ψήφιση μετατίθεται για την Πέμπτη 23/1, ενώ οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών συζητούν για νέα κινητοποίηση την ημέρα της ψηφοφορίας.



Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίουκαι ώρα 18:30 μ.μ. στην Παλιά Ακαδημία (53ο – 54ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου).
· Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας που με το άρθρο 50 δίνει τη δυνατότητα διορισμού αποφοίτων από κολέγια στη δημόσια εκπαίδευση. Η ρύθμιση αυτή παρακάμπτει την ακαδημαϊκότητα και τον ΔΟΑΤΑΠ, υποβαθμίζει στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων.

. Οργάνωση Κινητοποίηση με βάση τις αποφάσεις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.

· Εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

· Διορισμοί-Μισθολογικά.

· Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στο δήμο Ηρακλείου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι

Σε συνέντευξη τύπου έξω από την Περιφέρεια Κρήτης προχώρησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου την ημέρα κατάθεσης του κατάπτυστου Νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την εξίσωση των πανεπιστημιακών τίτλων με τα πτυχία των κολεγίων.
Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου καθώς και εκλεγμένα μέλη Δ.Σ που συσπειρώνονται με το Μ.Α.Σ κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση και ανύψωσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Οι φοιτητές απορρίπτουμε το Πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν ΕΕ-Κυβερνήσεις και κεφάλαιο!
Διεκδικούμε σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!

Δείτε επίσης: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με τους τίτλους των κολεγίων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί