Τι έλεγαν για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έξι μήνες και εφτά μέρες πριν

Έξι μήνες και εφτά μέρες πριν ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά σήμερα, σε ένα ακόμα δείγμα συνέπειας, είπε να το επανιδρύσει…

Δείτε:
Έξι μήνες μετά που το κατήργησε, η κυβέρνηση επανιδρύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
«Συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο… 6 μήνες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό»

Με το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συγχωνεύτηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα, έξι μήνες και εφτά μέρες μετά, αφού προκλήθηκε μπάχαλο στο προσφυγικό, ανακοινώθηκε η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συμμάζεψαν το «διαλυμένο» και μετά το επανίδρυσαν για να το ξανασυμμαζέψουν;

Ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην ομιλία του κατά την ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος μέχρι την 7 Ιουλίου παρέταξε ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπαρκτό στα χαρτιά αλλά σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα. Οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων παρέμεναν ακριβώς αυτό. Προσπάθειες που έμεναν μετέωρες. Αναποτελεσματικές. Χαμένες σ’ ένα κακοραμμένο διοικητικό patchwork».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 31ης Αυγούστου, ανέφερε ότι: «Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Στεγαζόταν σε 4 διαφορετικά κτήρια στις άκρες της Αθήνας. Δεν το καταργήσαμε λοιπόν. Συγχωνεύσαμε το ανύπαρκτο, συμμαζεύουμε το διαλυμένο και το στελεχώνουμε, εξορθολογίζοντας διοίκηση και οργάνωση. Ήδη διεξάγεται διαγωνισμός για την κάλυψη 200 διοικητικών θέσεων. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε πολύ καλά τον συστημικό χαρακτήρα του ζητήματος, δεν αναλωνόμαστε σε σαθρές θεωρίες και ατέλειωτες συζητήσεις για το τι γέννησε και τι τροφοδοτεί το προσφυγικό. Δουλεύουμε συστηματικά για να αναμορφώσουμε τον νομικό τραγέλαφο που έχει επινοήσει ως θεσμικό πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ…».

Νυν υπέρ πάντων η φύλαξη των συνόρων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Ο Κυρ. Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» τον Οκτώβριο του 2019 απαντούσε: «Αναρωτηθήκατε γιατί πήγε η ευθύνη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Νομίζω το καταλαβαίνετε. Όταν ανεξέλεγκτα μπαίνουν εντός των ελληνικών συνόρων αρκετοί 25χρονοι, μόνοι, νέοι από δύσκολες περιοχές, οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι και πολύ κατατρεγμένοι, με αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, ναι μας απασχολεί αυτό στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας. Και εσάς θα έπρεπε να σας απασχολεί. Άρα το ζήτημα αυτό έχει και αυτή τη διάσταση την οποία θέλουμε να αντιμετωπίσουμε».

Εθνικό το θέμα και για τον Χρυσοχοΐδη

Απαντώντας στην έντονη κριτική για την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ, Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωνε ανακριβώς ότι «σε όλες τις χώρες η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών», αν και είναι γνωστό ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεχωριστά χαρτοφυλάκια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης ότι «κάποτε η φύλαξη των συνόρων ήταν στρατιωτική υπόθεση. Σήμερα όμως είναι σχεδόν αμιγώς αστυνομική υπόθεση, όπου η αστυνομία, το λιμενικό, η ακτοφυλακή επιτηρούν εποπτεύουν και ελέγχουν τα σύνορα από τις διάφορές ροές, όπως είναι τζιχάντ, τα ναρκωτικά, τα όπλα, η τρομοκρατία». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαχείριση των συνόρων απαιτεί το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφάλειας με της ΕΔ και είναι και κρίσιμο ζήτημα η συλλογή πληροφοριών, καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. «Γι΄αυτό τον λόγο η μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική είναι θέμα εθνικό», είπε, «ιδιαίτερα όταν αυτές οι γραμμές περνάνε από τον δίαυλο της Τουρκίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί