Έξι μήνες μετά που το κατήργησε, η κυβέρνηση επανιδρύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Στην επανίδρυση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έξι μήνες μετά που αποφάσισε να το καταργήσει.

Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ενώ αναπληρωτής του θα είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνος για το μεταναστευτικό.

Τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες του κ. Μηταράκη θα αναλάβει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι αρμοδιότητες του οποίου πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο.

Ορκίστηκε η νέα ηγεσία

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νότης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Κουμουτσάκος μεταβαίνει σήμερα στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

«Συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο… 6 μήνες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό»

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό. Και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συγγνώμη, λάθος», κατόπιν εορτής

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία & τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων του Ε/Κ (LIBE), Κώστα Αρβανίτη, για την επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Συγγνώμη, λάθος», κατόπιν εορτής

Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αρμόδια Επιτροπή LIBE και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από την Κυβέρνηση #Μητσοτάκη.

Είμαστε ικανοποιημένοι που η κριτική μας, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους εισακούστηκε, αλλά και οργισμένοι που χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός και να μεσολαβήσουν ακόμη και ανθρώπινες απώλειες.

Τρέμουμε στην ιδέα πόσες ακόμα αποτυχίες της πολιτικής της το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να διαχειριστεί με ένα «συγγνώμη, λάθος».

Αλ. Χαρίτσης: «Χαοτική η κατάσταση που δημιουργεί η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ στο προσφυγικό – Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε»

“Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό και προχωρά στην επανασύσταση του υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε”, διαμηνύει σε on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας”, τονίζει ο ίδιος.

“Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοϊδη που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο υπουργείο Μετανάστευσης”,  υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για “ανικανότητα”, η οποία δημιουργεί “χαοτική κατάσταση”.

Η πλήρης δήλωση:

“Αφού προεκλογικά έσπειρε μισαλλοδοξία και ψέματα με τα οποία σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του είναι αντιμέτωποι σε όλη τη χώρα, αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αφού άλλαξε πέντε αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό, μέσα σε μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης, αφού ανακοίνωσε τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να λειτουργήσει κανένα, αφού εξήγγειλε κλείσιμο της Μόριας για να φθάσει σήμερα να έχει σχεδόν 30.000 ανθρώπους, ενώ στα τέλη του Ιουνίου ήταν λίγοι παραπάνω από 5.500, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει και προχωρά στην επανασύσταση του Υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε. Και τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοϊδη που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Εάν η χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα ήταν για γέλια”.

Γιώργος Ψυχογιός: Ομολογία πλήρους αποτυχίας της πολιτικής της Ν.Δ. στο προσφυγικό

«Αποτελεί δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ η επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και ομολογία πλήρους αποτυχίας της πολιτικής της Ν.Δ. στο προσφυγικό» δηλώνει στο avgi.gr, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

«Μετά από περίπου 10 συσκέψεις για το προσφυγικό, 4 υπουργούς, έναν εθνικό συντονιστή που θα έλυναν όλα τα ζητήματα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις 40.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά τη στιγμή που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 17.000 στο σύνολο νησιών (5.500 στην Μόρια) φτάνουμε στο σημείο να ανακαλύψουμε την Αμερική, ότι πράγματι είναι απαραίτητο ένα υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής που θα συντονίζει όλα τα ζητήματα».

«Διέλυσαν όλο το πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό για την αποσυμφόρηση, την μεταφορά στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές, την ένταξη στην εργασία, την Παιδεία και την Υγεία και η χώρα υπέστη και διεθνή κατακραυγή για την εικόνα των νησιών και της ενδοχώρας αλλά και γιατί είχαμε ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί δικαιώματα και είναι αδιέξοδο. Κατακραυγή υπήρχε και για τις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. οι οποίες κινούνταν εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας και ανθρωπισμού”.

“Όλα αυτά λοιπόν τα είχαμε διαγνώσει εγκαίρως είχαμε πει ότι είναι κρίσιμη και απαραίτητη η επανίδρυση του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, ωστόσο τους πήρε 6 μήνες χαμένους για το προσφυγικό, στους οποίους έχασαν την ευκαιρία να συνεχίσουν την στρατηγική που υπήρχε ήδη και είναι εις βάρος των κατοίκων των νησιών και των προσφύγων».

«Η λειτουργία του Υπουργείου Μετανευστικής  δεν λύνει από μόνη της προβλήματα. Αν πάει στην κατεύθυνση των κλειστών δομών της περικοπής δικαιωμάτων της υποβάθμισης της ένταξης δεν αρκεί από μόνη της».

Δ. Βίτσας: Πήρε 6 μήνες στους «πανέτοιμους» της ΝΔ να καταλάβουν τη βλακεία που έκαναν τον Ιούλιο του 2019

Ο βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 fm» τόνισε:

«….Πήρε 6 μήνες στους «πανέτοιμους» της ΝΔ να καταλάβουν τη βλακεία που έκαναν τον Ιούλιο του 2019.
Να καταλάβουν ότι το ΥΜΕΠΟ ήταν από τα πιο αναγκαία Υπουργεία που χρειάζονταν αυτή την περίοδο της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Από εκεί και πέρα, να ευχηθώ στον καινούργιο Υπουργό και υφυπουργό αυτό που έλεγε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος…”και καλή τύχη μάγκες..”»

Γ. Μπαλάφας: Κραυγαλέα αποδοχή για τον ερασιτεχνικό σχεδιασμό της κυβέρνησης

Δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας και πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Η επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί κραυγαλέα αποδοχή για τον ερασιτεχνικό σχεδιασμό και την τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτοί που δήλωναν “έτοιμοι και με σχέδιο”, αυτοί που δημιούργησαν το “επιτελικό κράτος” για το “βόλεμα” των “άριστων” κομματικών τους φίλων, τώρα αποδέχονται ότι απλά σπατάλησαν έξη μήνες, ταλαιπώρησαν αδίκως τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόσφυγες – μετανάστες, απομονώθηκαν ακόμη και από τους δικούς τους υποστηρικτές και σήμερα πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Η επανίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από μόνη της δεν πρόκειται να δώσει λύσεις όσο στην κυβέρνηση επιμένουν σε λάθος πολιτικές. Φέρει τεράστιες ευθύνες προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά “έκανε τα στραβά μάτια” σε ακραίες ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν στελέχη του.

Φέρει τεράστιες ευθύνες προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σαν πρωθυπουργός ανέχεται κυβερνητικά στελέχη να προβαίνουν σε απαράδεκτες δηλώσεις κατά προσφύγων που θαλασσοπνίγονται.

Φέρει τεράστιες ευθύνες προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης όσο επιμένει στη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων-φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Καλό θα ήταν έστω και τώρα ο κ. Μητσοτάκης να υιοθετήσει τις πολιτικές που έχει προτείνει και εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: Είναι που στη ΝΔ ήταν απολύτως έτοιμοι να κυβερνήσουν!

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε:

Κ. Αρβανίτης: «Συγγνώμη, λάθος», κατόπιν εορτής

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων του Ε/Κ (LIBE), Κώστα Αρβανίτη:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αρμόδια Επιτροπή LIBE και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είμαστε ικανοποιημένοι που η κριτική μας, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους εισακούστηκε, αλλά και οργισμένοι που χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός και να μεσολαβήσουν ακόμη και ανθρώπινες απώλειες.

Τρέμουμε στην ιδέα πόσες ακόμα αποτυχίες της πολιτικής της το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να διαχειριστεί με ένα «συγγνώμη, λάθος».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι παλινωδίες και η ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί σε αδιέξοδο, άλλο ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την χώρα, το προσφυγικό»

Μετά από σειρά άστοχων ενεργειών και καλλιέργειας ρητορικής μίσους και φόβου, σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κυβέρνηση και η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Αρχικά, η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής , και η ένταξή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , ενέταξε το θέμα στην ατζέντα της ασφάλειας και η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε σειρά ενεργειών που παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιχειρήσεις σκούπα οικογενειών μεταναστών και προσφύγων που διαβιούσαν στο κέντρο της Αθήνας, η μη παροχή ΑΜΚΑ σε όλα τα προσφυγόπουλα με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους από τις σχολικές δομές, και την έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο, η δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε δομές κλειστού τύπου, για παράδειγμα η Μόρια, στην οποία ο αριθμός άγγιξε τις 19.000, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα hot spot, με τα μικρά προσφυγόπουλα να αυτοτραυματίζονται και να προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, όπως αποκαλύπτει το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, που έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά και πολλά άλλα περιστατικά ντροπής για μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει εντάξει στο δίκαιό της τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών διαχείρισης του προβλήματος.

Σήμερα, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης και αστοχιών και μετά το καταδικαστέο από όλους περιστατικό στη Χίο εναντίον του κ. Μηταράκη, αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους της Ν.Δ., η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανιδρύσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα χρήζει ιδιαίτερης και προσεκτικής αντιμετώπισης.

Κάθε επιχείρημα που προεκλογικά είχε η Ν.Δ. για κακή διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  εξέπεσε στα μάτια όλων μας από την ίδια την πραγματικότητα.

Επιπροσθέτως, η παθητική στάση της κυβέρνησης και η ένταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ανικανότητά της να πιέσει την Ε.Ε. για αναλογική κατανομή των προσφύγων – μεταναστών, μας φέρνουν σήμερα στο σημείο μηδέν σε σχέση με το θέμα.

Η διπλωματική απομόνωση της χώρας, δυστυχώς επηρεάζει άμεσα και το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα.

Σε καμία περίπτωση η λύση που αρχικά προτάθηκε για δομές κλειστού τύπου, φυλακές, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από εμάς, ούτε από τις τοπικές κοινωνίες. 

Αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου.

Ειδικά για την περιφέρεια Κρήτης υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση επέκτασης του προγράμματος ESTIA, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες συμμετέχοντας σε κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς της κοινότητας.

Με έκπληξη διαβάσαμε το γεγονός της μη ανανέωσης των συμβάσεων 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία», που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Αλήθεια, έχετε ατζέντα και λύσεις που να μην προσβάλλουν τον «άνθρωπο» για την αντιμετώπιση του θέματος;

Αφού απαξιώσατε την μεγάλη προσπάθεια και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, αφού πέρασαν έξι (6) μήνες απραξίας και ανικανότητας να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα που σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ήθελε γοργούς και στοχευμένους τρόπους αντιμετώπισης, συνεχίζετε να μιλάτε για αντιμετώπιση του προβλήματος με κλειστές δομές (φυλακές) που προσβάλλουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δικαίου.

Η περίοδος χάριτος κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει.

Παρόλα αυτά εμείς, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με την εμπειρία και τη γνώση που αποκομίσαμε, πάντα σε ένα πλαίσιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί