Με την τελευταία ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη επιστρέφει η λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Με το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ, συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» ξεκινάει τις προβολές του 2020 η Λέσχη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στις 10:00 μμ στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ . Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. «Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή», μας λέει…

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=hlgavoBhSHc&feature=youtu.be
Ελλάδα 2019, 98′
Σενάριο-σκηνοθεσία-κάμερα-ήχος: Σταύρος Ψυλλάκης
Συνεργασία στην ιδέα και την έρευνα της ταινίας: Αιμίλιος Καλιακάτσος
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική-μίξη ήχου: Βαγγέλης Φάμπας
Έργα ζωγραφικής: Μιχάλης Μανουσάκης
Απόδοση κειμένου: Ρηνιώ Κυριαζή
Αφίσα: Δημήτρης Αρβανίτης
Επεξεργασία εικόνας-παραγωγή: 2׀35


Η Ελισάβετ Χρονοπούλου (συγγραφέας-σκηνοθέτιδα), γράφει για την ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη:
[…] Αν η τεχνική της αφήγησης συνίσταται στο να επιλέγεις αποκλείοντας και να διαφωτίζεις σκιάζοντας, ο Ψυλλάκης, σ΄αυτήν την ταινία, ξεκινά από μια ξεκάθαρη επιλογή: Δεν οργανώνει το υλικό του προτάσσοντας το ερώτημα «ποιος είναι ο ήρωας» επιλογή που θα τον οδηγούσε στη σκια-γράφηση ενός πορτρέτου, αλλά ακολουθώντας ένα μονοπάτι παράλληλο μ’ αυτό της μυθοπλαστικής αφήγησης επικεντρώνεται στο ερώτημα «τι θέλει ο ήρωας, ποια είναι η υπαρξιακή του ανάγκη και τι κάνει για να την εκπληρώσει. Επιλέγει δηλαδή να μας αφηγηθεί μια περιπέτεια. Την περιπέτεια ενός ανθρώπου που θέλει να βρει σ’ αυτόν τον κόσμο μια θέση που να τη δικαιούται. Ενός ανθρώπου που στα δεκαεπτά του χρόνια, αρνείται ν’ αποδεχθεί την ταυτότητα που προκαθορίστηκε γι’ αυτόν σαν μια ετικέτα και νιώθει την ανάγκη να συγκροτήσει ο ίδιος μια ταυτότητα για τον εαυτό του, να δώσει περιεχόμενο σ’ αυτήν την ετικέτα, το περιεχόμενο που εκείνος επιθυμεί. Κι αυτό το περιεχόμενο δεν είναι παρά το ιδανικό της αρετής, όπως ο ίδιος λέει. […]

Ο Σταύρος Ψυλλάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Έχει πάρει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς και πτυχίο σκηνοθεσίας από τη σχολή Ε. Χατζίκου. Υπήρξε υπότροφος του γαλλικού κράτους στο Παρίσι, όπου σπούδασε σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN. Έλαβε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε video και film 16mm.

Φιλμογραφία (επιλογή)
2000: Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν, Ντοκιμαντέρ 52’
2009: Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε, Ντοκιμαντέρ, 87’
2010: Οι Επιζώντες, Ντοκιμαντέρ, 29’
2012: Μεταξά (ακούγοντας το χρόνο), Ντοκιμαντέρ, 87’
2014: Μικρές Ιστορίες Ρομά, Ντοκιμαντέρ, 67’
2015: Ολυμπία, Ντοκιμαντέρ, 45’
2015: Το Μέσα Φως, 92’
2019: Για Χωρίς Λόγους: συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη, Ντοκιμαντέρ, 98’

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί