Γ. Κατρούγκαλος: Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο τομέαρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος: «Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

«Φαίνεται να κινούμαστε στα άκρα ενός εκκρεμούς. Από την κατευναστική πολιτική, σε ενέργειες που έχουν χαρακτήρα σπασμωδικότητας»

Η δεν έχει σαφή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και κινείται στα άκρα ενός εκκρεμούς τόνισε σε τηλεοπτική παρουσία του το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η «έντονη ακροδεξιά τάση» στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία επιβεβαιώθηκε με την παρουσία του Αντ. Σαμαρά στο 13ο «γαλάζιο» συνέδριο, δεν επιτρέπει στη ΝΔ να έχει σταθερή στρατηγική απέναντι στα εθνικά θέματα.

«Ποια είναι η στρατηγική της ΝΔ απέναντι στην Τουρκία;. Δε γνωρίζουμε. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επαφές με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη χωρίς να αναφέρει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και χωρίς να έχει στο μυαλό του τις κυρώσεις. Φαινόταν να προχωράει με μία προσπάθεια προσωπικών επαφών, θεωρώντας ότι με αυτήν την ήπια στάση θα είχαμε ενδεχομένως κέρδη. Φαίνεται να κινούμαστε στα άκρα ενός εκκρεμούς. Από την κατευναστική πολιτική μέχρι σε ενέργειες που έχουν χαρακτήρα σπασμωδικότητας» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για αντιφατικά στοιχεία στην συμπεριφορά της ΝΔ. «Έπρεπε από την αρχή να συνεχίσουμε στην προσπάθεια που είχαμε κάνει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά με τις άλλες χώρες αλλά και να επενδύσουμε στο ζήτημα των κυρώσεων που για πρώτη φορά λήφθηκαν».

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική και ανέφερε ότι πρέπει να γίνει εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, καθώς δεν έχει συνεδριάσει επί ΝΔ.  «Κοινή στάση όλου του πολιτικού κόσμου είναι ότι δε θα αφήσουμε αναπάντητη οποιαδήποτε προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας. Έχουμε την αποτρεπτική ισχύ να μην συμβεί» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας ο τυχοδιωκτισμός πολεμικής φύσης. «Να έχουμε μία σαφή εθνική στρατηγική που να στέλνει αυτό το αποτρεπτικό μήνυμα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Αυγή


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί