Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Με τη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Τασούλα, ξεκίνησαν απόψε στα Χανιά οι εκδηλώσεις για την 106η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.


Ο Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου σε δήλωση του τόνισε ότι η Βουλή «όχι μόνο στήριξε και στηρίζει, αλλά θα στηρίξει ακόμα πιο αποφασιστικά στο μέλλον» το ίδρυμα, «Γιατί πρέπει αυτή η δράση, αυτή η μνήμη, αυτή η γνώση όλων εκείνων των δεδομένων που οδήγησαν στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά και το μεγάλωμα της Ελλάδας να γίνουν κτήμα για κάθε Έλληνα. Και η συμβολή του ιδρύματος σ’ αυτό είναι καθοριστική».

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «Η σημασία αυτής της ιστορικής επετείου είναι αυταπόδεικτη. Συγκινεί και κινητοποιεί κάθε Κρητικό, κάθε Έλληνα. Αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε την ένδοξη ιστορία μας, να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική και πολιτική μας κληρονομιά», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενσαρκώνοντας τα οράματα και τις προσδοκίες του Κρητικού λαού, διαμόρφωσε προσωπικά την ιστορία του νεότερου Ελληνικού κράτους», υπογράμμισε  ο Περιφερειάρχης.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε από το ίδρυμα στην Αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στη Χαλέπα Χανίων, Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης, ανακοίνωσε την πρόφαση Αναγόρευσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σε Μεγάλο Ευεργέτη του Ιδρύματος καθώς και την Αναγόρευση ως Εταίρων του Ιδρύματος για τους: Κωνσταντίνο Γύπαρη περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, θεόδωρο Μπασιά και Ειρήνη Παναγιωτάκη. Ακολουθησε ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο περιφερειάρχης εκ μέρους του Ιδρύματος παρέδωσε αντίγραφο της χρυσής πένας με την οποία ο Ελ. Βενιζέλος υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών. (Βίντεο)

Η εκδήλωση έκλεισε με το επετειακό δρώμενο αφιερωμένο στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σε Σκηνοθεσία Χρήστου Ραχιώτη.

Συμμετείχαν: Χρήστος Ραχιώτης, εκπαιδευτικός, ηθοποιός, εμψυχωτής. Νίκος Σωτηρόπουλος, μουσικός
Νεκτάριος Ξανθουδάκης, εκπαιδευτικός.
Να σημειωθεί τέλος πως αύριο, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Χανίων.

• ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

07.30-10.30 – Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου
Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο

11.00 – Επίσημη Δοξολογία

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30  Φρούριο Φιρκά – Τελετή έπαρσης τη σημαίας

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια θα γίνει Έπαρση της Σημαίας από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει διέλευση σχηματισμού αεροσκαφών F16 και πτήση επίδειξης demo flight από α/φ F-16 BLK 52+ πάνω από το χώρο της εκδήλωσης.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί