Ανησυχία για την επανεμφάνιση της διφθερίτιδας – Επίσημη επιβεβαίωση του κρούσματος

Με μια λιτή ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ο οχτάχρονος που κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων έφερε το μικρόβιο της διφθερίτιδας, σημειώνοντας ότι θα γίνουν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποδειχτεί αν ο θάνατος προήλθε από επιπλοκή της συγκεκριμένης νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκίτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας και μεταφέρθηκε από τους γονείς του πρώτα σε ιδιωτική κλινική. Εκεί τους είπαν ότι πρέπει να νοσηλευθεί, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε, το μετέφεραν στα επείγοντα του Παίδων, όπου και διασωληνώθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, το παιδί κατέληξε και οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας.

Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα.

Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να αποδοθεί στο μικρόβιο η εκδήλωση των παραπάνω αιτιών θανάτου και το αν ο θάνατος προήλθε από επιπλοκή της διφθερίτιδας.

Ανησυχία από την επανεμφάνιση του μικροβίου

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή αντικειμένων. Ήταν ένα εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες μικρόβιο που επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη.

Στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2015 ένα παιδί νόσησε επίσης με διφθερίτιδα με τις αρχές να αποδίδουν το κρούσμα σε μικρόβιο που ήρθε με φορέα κάποιον από το εξωτερικό. Πλέον το μικρόβιο επανεμφανίστηκε και στη χώρα μας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνονται σωστά όλοι οι εμβολιασμοί και οι επαναληπτικοί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί