Εδώ Πολυτεχνείο, 46 χρόνια μετά – Οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου του 1973, 46 χρόνια μετά, παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Ενότητα του λαού ενάντια στον φασισμό, αγώνας για την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Παιδεία.

Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός πολλές φορές στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων κι αυτό θα φωνάξει και αύριο, στη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου όπου κορυφώνονται οι αυριανές εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης.

Σήμερα, Σάββατο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό από τις 9.30 το πρωί ώς τις 9.00 το βράδυ, ενώ αύριο, Κυριακή 17 Νοεμβρίου θα γίνει η καθιερωμένη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ.

Την προσδοκία μαζικής συμμετοχής κόσμου, της νεολαίας και φορέων εξέφρασε και από την πλευρά του ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) «Σαράντα έξι χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, καλούμαστε και καλούμε να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι το βασικό σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία» είναι «πιο επίκαιρο από ποτέ».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του news247.gr, οικογένειες αλλά και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Αθήνα, ξεχώρισαν χθες ανάμεσα στους ανθρώπους που πήγαν μέχρι τον προαύλιο χώρο του ΕΜΠ στην Πατησίων, αφήνοντας λουλούδια πάνω στην τσαλακωμένη από το τανκ της Χούντας πόρτα. Ζωγραφιές αλλά και αφίσες που έφτιαξαν τα παιδιά έχουν μείνει δίπλα στο μνημείο, ανάμεσα στα γαρύφαλλα των περαστικών και τα στεφάνια των πολιτικών, των συνδικάτων εργαζομένων και των επαγγελματικών ομάδων

Προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρόμου

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και αστυνομικής καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μία εντύπωση ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι γιάφκα, ότι είναι άντρο τρομοκρατών, γι’ αυτό και, ως κερασάκι στην τούρτα του αυταρχισμού, ανακοίνωσε την Πέμπτη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης Χούντας των Συνταγματαρχών.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ιστορία του τόπου μας.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη, που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων πανεπιστημίων και αναθεώρησης της Ιστορίας.

Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός πανεπιστημίου ανοιχτού στον λαό και τη νεολαία.

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

Το μήνυμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την 46η επέτειο της εξέγερσης:

«Στις 17 Νοέμβρη του 1973, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας, έγινε το καθοριστικό βήμα για την ανατροπή της αμερικανοκίνητης Χούντας των συνταγματαρχών. Εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη, ο ελληνικός λαός, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πρωτοστατούν, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην τυραννία και την καταπίεση, διεκδικώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Σαράντα έξι χρόνια μετά από αυτή τη σπουδαία στιγμή αντίστασης και νίκης, ο κόσμος της νέας γενιάς βρίσκεται μπροστά στην αναβίωση ακραίων κατασταλτικών πρακτικών. Σήμερα, οι νέοι και οι νέες φοιτητές/ιες, γίνονται μάρτυρες αυταρχικών και συντηρητικών πολιτικών που αναιρούν δημοκρατικά κεκτημένα και στερούν κοινωνικές ελευθερίες.

Οι πρόσφατες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αιχμή την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και την εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων, αποδεικνύουν με σαφήνεια το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και τον κόσμο της νέας γενιάς. Το σχέδιο της ακραία συντηρητικής παράταξης δεν είναι άλλο από την ποινικοποίηση των αγώνων της νεολαίας και των φοιτητών και από τη μετατροπή των δημόσιων και δωρεάν πανεπιστημίων σε χώρο κερδοφορίας των ιδιωτών.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο, φοιτητές πειθήνιους, που δεν μάχονται για τα δικαιώματά τους. Είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να επιβάλει τη δική της κανονικότητα εντός των πανεπιστημίων. Αυτή η κανονικότητα βρομάει αυταρχισμό, είναι αντιδημοκρατική και μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Πίσω από αυτή την κανονικότητα υπάρχει το δόγμα της ‘μηδενικής ανοχής’, του ‘νόμου και τάξης’ και της ‘αστυνομοκρατίας’. Αυτές οι κατασταλτικές πρακτικές μάς γυρίζουν χρόνια πίσω, σε εποχές βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας.

Απέναντι σε αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένης ανομίας, υποτίμησης των δημόσιων πανεπιστημίων και δημιουργίας ιδιωτικών, ο κόσμος της νέας γενιάς θα σταθεί για ακόμα μια φορά εμπόδιο. Θα ορθώσει ανάστημα και θα δώσει τις μάχες που της αναλογούν για την προώθηση των δικών της συμφερόντων και, κυρίως, των κοινωνικών της δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι ο αγώνας για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Ιδιαίτερα σήμερα, που την κυβερνητική ατζέντα ορίζουν οι ακροδεξιές δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, επιτρέποντας την εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο, οδηγώντας στο κλείσιμο δεκάδες καταλήψεις, κάνοντας έφοδο μέσα σε club και καφενείο και κρατώντας τους πελάτες σε καθεστώς ομηρείας, είναι δικό μας καθήκον να αναζωπυρώσουμε τη μάχη για τη δημοκρατία.

Δεν θα επιτρέψουμε στα πολιτικά υποκατάστατα της Χρυσής Αυγής, που τώρα έχουν κερδίσει την ηγεμονία εντός της Νέας Δημοκρατίας, να ορίσουν το πώς θα ζούμε και θα σκεφτόμαστε.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε νέο και νέα, να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις και την πορεία της 17ης Νοέμβρη, αλλά, κυρίως, να γίνουν κομμάτι αυτού του αγώνα, για να διεκδικήσουμε όλοι/ες μαζί μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας».

ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο

Αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο, το πρωί του Σαββάτου 16/11.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έκανε την παρακάτω ανάρτηση στα social media:

Και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Επίσης, σήμερα το πρωί (16/11), αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αντιδικτατορικού αγώνα, κατέθεσε στεφάνι  στο χώρο μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση»

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973, εξακολουθεί να εμπνέει καθώς τα αιτήματα για Ελευθερία Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη παραμένουν επίκαιρα. Ιδιαίτερα σήμερα που η αστυνομική βία εντείνεται, το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, η δημόσια παιδεία στοχοποιείται, η Ιστορία αναθεωρείται και ο φασισμός ανεβαίνει διεθνώς, ο αντιδικτατορικός αγώνας αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο μήνυμά του και καλεί «τους νέους και τις νέες καθώς και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν μέρος μαζικά και ειρηνικά στις εκδηλώσεις και την αυριανή πορεία για τη 17η Νοεμβρίου».

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας»: αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την φετινή επέτειο της εξέγερσης.

Στο δικό του μήνυμά του για την 46η επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο «αγώνας για μία κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι επίκαιρος».

Ειδικά αναφερόμενη στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και όχι μόνο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως δεν θα επιτρέψει «στα πολιτικά υποκατάστατα της Χρυσής Αυγής, που τώρα έχουν κερδίσει την ηγεμονία εντός της Νέας Δημοκρατίας, να ορίσουν το πως θα ζούμε και θα σκεφτόμαστε».

Τέλος, στο μήνυμά της η οργάνωση καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε νέο και νέα, να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις και την πορεία της 17ης Νοέμβρη, αλλά κυρίως, να γίνουν κομμάτι αυτού του αγώνα, «για να διεκδικήσουμε όλοι/ες μαζί μια ζωή στα μέτρα των αναγκών μας».

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Πολυτεχνείο

Το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

“Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή. Συνεχίζουμε στα μηνύματα που δίνουν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πιο δυναμικά, πιο μαζικά, με αισιοδοξία, για την τελική νίκη του λαού και της νεολαίας” δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το πρωί του Σαββάτου 16/11 μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου.

“Το πλήθος του κόσμου, που συρρέει απ’ την πρώτη ημέρα του αγωνιστικού εορτασμού, εδώ στο Πολυτεχνείο, ιδιαίτερα της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων, σε συνδυασμό με το ότι στις πύλες ξαναγράφονται τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ”, ξανακούγεται από τα μεγάφωνα το “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, είναι η καλύτερη απάντηση ότι ο αγώνας θα δυναμώσει απέναντι και στην κρατική καταστολή, που πάντα, διαχρονικά, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, πάει χέρι – χέρι με το χτύπημα των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας” δήλωσε, επίσης, μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Μηνύματα πολιτικών

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο στο μήνυμά της για μια μέρα μνήμης για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία και χαρακτήρισε το Πολυτεχνείο διαχρονικό.

«Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. […] Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας», αναφέρεται στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο. Τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ» γίνονται πιο επίκαιρα, τονίζει το ΚΚΕ. «Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου παίρνει νέα νοήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί