Βολιβία: Νέες εκλογές θα προκηρύξει ο Μοράλες

Νέες κάλπες στη Βολιβία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προκηρύξει ο Έβο Μοράλες, καθώς ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην έκθεσή του για την ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου διαπίστωσε παρατυπίες και ζήτησε την ακύρωσή της

«Αποφάσισα να ζητήσω νέες γενικές εκλογές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιλέξουν δημοκρατικά τις αρχές», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας για να υποσχεθεί επίσης πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία.

Ο ίδιος κέρδισε πριν τρεις εβδομάδες με 47,08% έναντι του 36,51%, που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του, επίσης πρώην πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Μέσα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου.

Αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και «απάτη» με στόχο να πάρει ο Μοράλες τη διαφορά δέκα και πλέον μονάδων, που χρειαζόταν ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο και να μην υπάρξει δεύτερος, μετά από 14 χρόνια στην προεδρία. 

Οι ελεγκτές του ΟΑΚ στην έκθεσή τους ανέφεραν πως είναι «στατιστικά απίθανο» να εξασφάλισε το προβάδισμα 10% και πως εντόπισαν ίχνη «σαφούς χειραγώγησης» στο σύστημα της ψηφοφορίας.

Επομένως, ο Οργανισμός δεν μπόρεσε να επικυρώσει τα αποτελέσματα και συνέστησε να διεξαχθεί νέος γύρος εκλογών.

Ο πρόεδρος πήρε την παραπάνω απόφαση την ώρα που η πίεση αυξανόταν και αφού δύο από τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου απέρριψαν την έκκληση του για διάλογο, ενώ αστυνομικοί σε τουλάχιστον επτά πόλεις προχώρησαν σε ανταρσία εναντίον του ενώνοντας τις φωνές τους με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του.

Ο Μοράλες ζήτησε χθες από τους αστυνομικούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και εξαπέλυσε κατηγορίες κατά βίαιων ομάδων, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, σχεδιάζουν πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του κράτους.

Τέλος, ο επικεφαλής του στρατού διαβεβαίωσε χθες ότι το Σύνταγμα του απαγορεύει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον λαό, καθώς έχει υποχρέωση και καθήκον να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία της πατρίδας.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί