Στη βουλή τα προβλήματα των εργαζομένων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή εξόδων από πλευράς του πανεπιστημίου προς τους ίδιους και που αφορούν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας της φύσεως της δουλειάς (δουλειά πεδίου). Οι μετακινήσεις είναι ένα  συχνό φαινόμενο, όπου συγκεκριμένες περιόδους μπορεί να υπερβούν τις μισές μέρες του μήνα.

Για να γίνει μία μετακίνηση με βάση το σημερινό καθεστώς χρειάζεται τουλάχιστον δυο μέρες πριν να δηλωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ), ώστε να χορηγηθεί άδεια  και να καθοριστεί, η χρονική περίοδος και το ποσό των χρημάτων που μπορεί να δαπανηθεί για τροφή, διαμονή και καύσιμα. Το ποσό αυτό  αρχικά επωμίζονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, όπου λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως χρηματοδότες των έργων. 

Για να γίνει η αποπληρωμή  αυτών των χρημάτων ο εργαζόμενος θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία συμπλήρωσης αμέτρητων εγγράφων, εκθέσεων, υπεύθυνων δηλώσεων και απόδοσης  των αποδείξεων από κάθε περιοχή που έχει δηλωθεί ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να δεχθούν να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που δαπανήθηκαν. 

Εφόσον πραγματοποιηθεί ο έλεγχος και δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα με τα έξοδα μετακίνησης, ο εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες το λιγότερο, ώστε να γίνει η πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε έναν εργαζόμενο με μισθό 700-900 ευρώ το πανεπιστήμιο να έχει οφειλές τουλάχιστον  500 ευρώ, τα οποία αυξάνονται με το χρόνο και προσθέτει ένα ακόμη οικονομικό βάρος στην ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε προγράμματα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σε όλο αυτό το απαράδεκτο σκηνικό πρόσφατα οι εργαζόμενοι ενημερωθήκαν πως τα έξοδα κάτω των 15€  ημερησίως δεν είναι ποσό αξιόλογο για να γίνει η παραπάνω διαδικασία, άρα απαλλάσσεται το πανεπιστήμιο προς αποπληρωμή και βαραίνει καθαρά τις τσέπες των εργαζομένων.

Ως συνέπεια της παραπάνω κατάστασης είναι πολλές φορές οι εργασίες να μην πραγματοποιούνται στα σωστά χρονικά πλαίσια,  ή να πραγματοποιούνται αρκετές φορές κάτω από ακατάλληλες καιρικές συνθήκες. Επακόλουθο που εκλαμβάνεται στο τέλος ως ανικανότητα των εργαζομένων να ανταπεξέλθουν στο έργο, ή οι ίδιοι αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με συνθήκες όπως διανυκτέρευση σε αυτοκίνητο, κακή διατροφή κ.α. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Τα έξοδα των μετακινήσεων για την εργασία πεδίου να καταβάλλονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα με τη μισθοδοσία.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων του Μουσείου που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί