Τέλος στη ζωή της με ευθανασία έβαλε η παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ

Η επιθυμία της παραολυμπιονίκη Μαρίκε Βερβόορτ, της Βελγίδας κατόχου πολλών μεταλλίων στους αγώνες με αναπηρικό αμαξίδιο, να φύγει από τη ζωή με ευθανασία, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τους πόνους, έγινε πραγματικότητα.

Η ευθανασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη και η Βερβόορτ είχε υπογράψει από το 2008 τα χαρτιά που μια ημέρα θα επέτρεπαν σε κάποιο γιατρό να βάλει τέλος στη ζωή της. Η μέρα αυτή ήταν χθες, Τρίτη, όπως αναφέρει το πιστοποιητικό θανάτου που εξέδωσε η πόλη Ντιέστ, στο Βέλγιο.

Η 40χρονη αθλήτρια, που είχε αποκαλύψει εδώ και χρόνια ότι έχει επιλέξει την ευθανασία, είχε κερδίσει χρυσό και αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο και άλλα δύο μετάλλια στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Associated Press, είχε περιγράψει πως ζούσε με ένα συνεχόμενο πόνο λόγω μιας ανίατης, εκφυλιστικής νόσου στη σπονδυλική στήλη.

Μιλώντας για το πόσο δυσβάστακτο ήταν για εκείνη, ανέφερε πως κάποιες βραδιές κοιμόταν μόνο 10 λεπτά και ότι κάποιοι λιποθυμούσαν βλέποντας την να υποφέρει από τους πόνους.

Ο αθλητισμός όμως ήταν το πάθος της και την κρατούσε ζωντανή.

«Σε κάθε προπόνηση υποφέρω από τον πόνο. Προπονούμαι σκληρά για κάθε κούρσα. Η προπόνηση, το τρέξιμο και ο ανταγωνισμός είναι φάρμακα για μένα. Πιέζομαι πολύ για να διώξω όλες μου τις φοβίες μακριά», έλεγε τότε.

Η Βερβόορτ ήταν υπέρμαχος του δικαιώματος επιλογής της ευθανασίας και κάποια στιγμή είχε αναφέρει σε συνέντευξή της πως αν δεν είχε τη δυνατότητα αυτή, μάλλον θα είχε ήδη αυτοκτονήσει.

«Πιστεύω πως θα υπάρχουν λιγότερες αυτοκτονίες αν σε κάθε χώρα υπάρχει νομοθεσία για ευθανασία… Ελπίζω ο κόσμος να μην το βλέπει αυτό ως φόνο, αλλά ως κάτι που κάνει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο», είχε πει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί