Ντοκιμαντέρ στα Σκούρβουλα: Αναμμένο καντήλι η ιστορική μνήμη

Στο φως το ειδεχθές έγκλημα των ναζί τον Αύγουστο του ’44

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα γυρίσματα του νέου ντοκιμαντέρ – τέταρτο στη σειρά – των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, στα Σκούρβουλα της Μεσαράς, όπου οι ναζί στις 14 Αυγούστου του 1944 εκτέλεσαν 36 άτομα, ανάμεσα στα οποία 22 γυναίκες.

Οι δύο δημοσιογράφοι, σε κοινή τους δήλωση, τονίζουν: “ Η νέα μας παραγωγή επιχειρεί να φέρει στο φως ένα ειδεχθές έγκλημα των Γερμανών κατακτητών σε ένα μικρό χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη, όπου το μίσος και οργή των ναζί στράφηκε κυρίως σε γυναίκες των Σκουρβούλων και γειτονικών οικισμών.

Από τις ιστορικές έρευνες και τις ζωντανές μαρτυρίες αποκαλύπτεται ότι η θυσία στα Σκούρβουλα είναι σε αριθμό η μεγαλύτερη γυναικοκτονία στην Κρήτη, στα χρονικά της γερμανοκατοχής στο νησί.

Ελπίζουμε να τύχει της ίδιας απήχησης που έλαβαν και τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ μας”.

Τα γυρίσματα των τελευταίων ημερών αφορούσαν λήψη πλάνων από το συνεργείο του Παναγιώτη Δελαμάνη στο νεκροταφείο του χωριού, τόπο στον οποίο ενταφιάστηκαν τα θύματα της ομαδικής εκτέλεσης.

Η νέα δουλειά των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η οποία για ακόμη μία φορά θα είναι σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, που με κάθε τρόπο εκδηλώνει τη συμπαράσταση της στην ολοκλήρωση της παραγωγής.

“Το χωριό μας έχει μεγάλη ιστορία και φαίνεται πώς ήρθε η ώρα να αναδειχθεί” σημειώνουν κάτοικοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί