Στη Βουλή η εξαγορά της Nova από τον Βαγγέλη Μαρινάκη (βίντεο)

Στη Βουλή συζητείται η υπόθεση της εξαγοράς της Forthnet (Nova) από την Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσας. 

Η υπόθεση 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της Forthnet, του συνδρομητικού καναλιού της Nova, που έχει και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος (super league). Σημειώνεται πως τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για τις ομάδες της super league, ιδιαίτερα όσων δεν συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του «deal» έχουν αντιδράσει και οι βασικοί ανταγωνιστές της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς, με την εξαγορά της Nova ελέγχεται επί της ουσίας από τον ανταγωνιστή τους η χρηματοροή προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και ο χρόνος καταβολής χρημάτων που σχετίζεται με την ταμειακή επάρκεια. 

Σημειώνεται πως η Nova έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των: ΑΕΚ, Λάρισας, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου, Πανιωνίου, ΟΦΗ, Παναθηναϊκού και Άρη. Οι δύο τελευταίες ομάδες κατέληξαν στη Nova, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ποσό που τους έδινε η ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, έχει βρεθεί στο επίκεντρο για μια αντίστοιχη υπόθεση στον Τύπο, καθώς μέσω του μονοπωλιακού πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος» ελέγχει τις χρηματοροές προς ανταγωνιστικά έντυπα. Πρόκειται για μια υπόθεση που ήλεγχαν τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία ωστόσο παύθηκαν από τη ΝΔ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τη Κομισιόν, αλλά και από εγχώριες ανεξάρτητες αρχές και φορείς για παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Τι προβλέπουν οι διατάξεις 

Οι διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού (νόμος 3959/2011) απαγορεύουν τη συγκέντρωση επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην εθνική αγορά ή σε ένα σημαντικό -σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών- τμήμα της, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση μιας δεσπόζουσας θέσης. Απαγορεύεται δε πλήρως η καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης στο σύνολο ή μέρος της αγοράς της Ελληνικής Επικράτειας. Τις ίδιες απαγορεύσεις θέτουν τα άρθρα 101 και 102 της Σύμβασης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόταση Παππά: Ας εξαγοράσει η ΕΡΤ τη Nova

Στη Βουλή υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των υπουργών, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν τις τράπεζες να κουρεύουν τα χρέη της επιχείρησης κατά 85%, σημείωσαν πως αυτό είναι αδύνατο. Παράλληλα υπογράμμισαν πως αν ολοκληρωθεί η ιστορία της εξαγοράς «μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει τα ταμεία άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων. Τόσο απλά».

«Τα έσοδα των ομάδων είναι κατά 80% έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα. Του Παναθηναϊκού το ταμείο θα το ελέγχει ο Ολυμπιακός, της ΑΕΚ το ταμείο θα το ελέγχει ο Ολυμπιακός. Και κάθεστε και τους κοιτάτε. Θα ζητήσετε από την επιτροπή ανταγωνισμού να παρέμβει ή θα μας κάνετε να πιστέψουμε ότι ο αποκεφαλισμός της κ. Θάνου είχε να κάνει και με αυτή την υπόθεση. Θα φανεί τις επόμενες μέρες» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, ενώ παράλληλα πρότεινε την εξαγορά της εταιρείας Nova Forthnet από την ΕΡΤ. «Προχωρήστε σε επιθετική εξαγορά της Nova Forthnet μέσω της ΕΡΤ. Έχει 200 εκατομμύρια αποθεματικό. Γιατί να λιμνάζουν τα εκατομμύρια στην ΕΡΤ;» σημείωσε. 

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης απέφυγαν να απαντήσουν στην πρόταση του Νίκου Παππά, ενώ στις κατηγορίες πως δεν θα ζητήσουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει την υπόθεση υποστήριξαν πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στις ανεξάρτητες αρχές […] Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Για το θέμα μίλησε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την απουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Καταλαβαίνω ότι οι κουμπαριές εκτιμώνται αλλά δεν ντρέπεστε λίγο στη Νέα Δημοκρατία να είστε απόντες σήμερα στην αίθουσα. Γιατί τα δυνατά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι σήμερα απόντα; Πώς είναι ανεξάρτητες οι αρχές όταν τις διορίζετε και τις αποκεφαλίζετε εσείς; Είναι εξαρτημένες από την όποια κυβέρνηση. Το σύστημα εκβιάζεται για μια καλή κριτική, για ένα καλό πρωτοσέλιδο, ο πολιτικός εκβιάζεται και παρακαλάει», ανέφερε. 

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: «Σύμφωνα με πλείστα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του επιχειρηματία Ευ. Μαρινάκη είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet Media A.E, γεγονός που έχει ήδη επιβεβαιώσει η τελευταία μέσω ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ειδησεογραφίας, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Το χρέος της εταιρείας Forthnet αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 310 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ. Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο πολύ μεγάλου μέρους των δανείων εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, δημιουργεί τουλάχιστον μεγάλη εντύπωση. Και αυτό γιατί, την ίδια στιγμή, πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και μεγαλύτερες, οι οποίες έχουν υποστεί τις συνέπειες τις μακροχρόνιας κρίσης, αντιμετωπίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως προς τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με έντονη γραφειοκρατία, αυστηρότητα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και διόγκωση των τοκοφόρων χρεών τους ως και την αδράνεια ή το οριστικό κλείσιμό τους.

Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία συνδρομητικών καναλιών Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, καθόσον τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Άρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova.

Δεδομένου ότι η εταιρεία Alter Ego ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αφενός τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής ΠΑΕ του ίδιου πρωταθλήματος, γεγονός που μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας και ενδεχόμενα παράπονα από τις ΠΑΕ.

Επίσης, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της παραπάνω εξαγοράς υφίσταται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία καθώς: Η εταιρεία Alter Ego μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων, μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Άργους ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη φυσικά σύνθεσή της, πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ «οριστική δικαιούχος» για την έκτη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, κατέχει ήδη το νέο κανάλι με όνομα One TV που έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019, ενώ η εξαγορά της Forthnet θα της δώσει και την ιδιοκτησία των συνδρομητικών καναλιών Nova με περαιτέρω συνέπεια να ρυθμίζει και την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ.

Συνεπώς επερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο προκύπτει όταν ένας συμμετέχων σε μία αγορά ελέγχει πλήρως τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του;
  2. Θα επηρεαστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, που πρέπει πάντα να γίνεται υπό συνθήκες ίσης μεταχείρισης των ομάδων, πλήρους διαφάνειας και ισονομίας;
  3. Θα ζητήσουν να επιληφθεί της υπόθεσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού, της οποίας τα τέσσερα μέλη έσπευσε η κυβέρνηση, συγχρόνως με τα παραπάνω τεκταινόμενα, να αντικαταστήσει με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα και το νομικό μας πολιτισμό νομοθετικές διαδικασίες, αντίθετες με το ημεδαπό και ενωσιακό δίκαιο, δηλαδή με την πρόωρη παύση διοικήσεων Ανεξάρτητων Αρχών και με τη θέσπιση ασυμβιβάστων που δεν υπήρχαν κατά το χρόνο διορισμού των μελών τους;
  4. Τους προβληματίζει το τόσο έντονο ενδιαφέρον αλλά και η άνεση με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να ολοκληρώσουν την παραπάνω διαδικασία εξαγοράς, κουρεύοντας τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%;
  5. Δημιουργούνται κατά την άποψή τους συνθήκες ολιγοπωλίων ή δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την, κατά τα αναλυθέντα παραπάνω, ενδεχόμενη συγκέντρωση του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Παππάς Νικόλαος, Τζανακόπουλος Δημήτριος, Κάτσης Μάριος, Αλεξιάδης Τρύφων, Τσίπρας Γεώργιος, Μπουρνούς Ιωάννης, Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ), Γεροβασίλη Όλγα, Φλαμπουράρης Αλέξανδρος (Αλέκος), Φάμελλος Σωκράτης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος), Σαντορινιός Νεκτάριος, Αραχωβίτης Σταύρος, Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης), Παπανάτσιου Αικατερίνη, Φωτίου Θεανώ, Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά), Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), Δρίτσας Θεόδωρος, Αποστόλου Ευάγγελος, Βίτσας Δημήτριος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Γκαρά Αναστασία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Γιαννούλης Χρήστος, Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος), Παπαηλιού Γιώργος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Συρμαλένιος Νικόλαος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Χρηστίδου Ραλλία, Βαγενά Άννα, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Βαρδάκης Σωκράτης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Μάρκου Κωνσταντίνος. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος), Πούλου Παναγιού (Γιώτα). 

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί