Αλ. Τσίπρας από τη Ρώμη: Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο

Στη Ρώμη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τις εκδηλώσεις του festival του κόμματος Articolo Uno – θα έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, προσωπικότητες της Αριστεράς και τον πάπα Φραγκίσκο – Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους”, υπογράμμισε σε παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, στο φεστιβάλ του Articolo Uno.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στη Ρώμη (Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου) όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του festival του κόμματος Articolo Uno, ενώ θα έχει σειρά επαφών, ανάμεσά τους και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους”, υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.

Σημείωσε δε πως “οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία”, χαρακτηρίζοντας ως “μεγάλο βήμα” την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής.

Το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Σειρά συναντήσεων

Σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο τραπέζι των συναντήσεων αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit, καθώς και η προσφυγική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακή πολιτική, φιλική στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Το Σάββατο η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο

Με υψηλόβαθμα στελέχη της Ιταλικής κυβέρνησης, προσωπικότητες της Αριστεράς και τον πάπα Φραγκίσκο αναμένεται να συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά το ταξίδι του στην Ρώμη σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, τον Υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα τον πρώην Πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί