Ο Τζόνσον έχασε την πρώτη μάχη στη Βουλή

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ηττήθηκε στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης 3/9 στη Βουλή των Κοινοτήτων: 328 μέλη του κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του διαζυγίου (301 κατά).

Ο Τζόνσον αντέδρασε λέγοντας ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση, και πρόσθεσε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (ΕΔΩ οι εξελίξεις πριν από την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία).

Κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής του σκοτσέζικου SNP, Ίαν Μπλάκφορντ, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι «συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας», ενώ το Συντηρητικό Κόμα «σαν θρησκευτική σέκτα». Και συμπλήρωσε: «Μοιάζει ο Τζόνσον να κάθεται από τη μια πλευρά του φαραγγιού και να απειλεί τους άλλους που είναι απέναντι ότι αν δεν κάνουν αυτό που θέλει, ότι θα πηδήξει στο κενό».

Από νωρίς η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι αν η κυβέρνηση έχανε την ψηφοφορία σήμερα, θα προχωρούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ωστόσο για τη διεξαγωγής τους χρειάζεται τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου, άρα και τη στήριξη των Εργατικών. Επίσης, απειλούσε ότι οι αντάρτες βουλευτές του κόμματος, που υπολογίζονταν σε 16 πριν από την ψηφοφορία, θα διαγραφούν από το κόμμα – όπως και έγινε

Διαγράφονται οι 21 αντάρτες των Τόρις

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip [σ.σ. κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει στους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε [σ.σ. χθες Τρίτη]. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Σε όλη τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού διαλόγου, έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο γινόταν μεγάλη διαδήλωση.

5578.jpg

Τουλάχιστον 16 δισ. θα κοστίσει στη Βρετανία μια έξοδος χωρίς συμφωνία

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα κοστίσει στην Βρετανία τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισεκ. ευρώ) σε εξαγωγικές απώλειες και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, ανέφερε την Τρίτη μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ).

«Η έρευνα της ΔΗΕΕΑ τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit) θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες τουλάχιστον 16 δισεκ. δολαρίων στις βρετανικές εξαγωγές, που ισοδυναμεί σε απώλειες περίπου 7% στις συνολικές εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Αυτές οι απώλειες θα να είναι πολύ μεγαλύτερες εξαιτίας των μη δασμολογικών μέτρων, των διασυνοριακών ελέγχων και την επακόλουθη διαταραχή των δικτύων παραγωγής ΗΒ-ΕΕ», προσθέτει η ΔΗΕΕΑ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, BBC, The Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί