Γ. Γωνιανάκης: Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ξενοδοχειακές μονάδες που τηρούν την Τοπική ΣΣΕ

Ο Γιάννης Γωνιανάκης, υποψήφιος βουλευτή του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση με αφορμή τις αποκαλύψεις εργαζομένων και στον νομό Ηρακλείου για ξενοδόχους που αξιοποιούν «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» μέσω των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων: 

«Η πρακτική αυτή της αξιοποίησης «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» μέσω των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων στόχο έχει από τη μία να κατεβάσει τους μισθούς των εργαζομένων στα τάρταρα αλλά και να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην εφαρμόζουν την υποχρεωτική Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επιβεβαιώνεται ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες που τηρούν την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων αμείβονται με βάση «ατομικές συμφωνίες», δηλαδή με ατελείωτα ωράρια, 7ήμερη εργασία, ελάχιστα ρεπό και καταστρατήγηση της ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή η επιθεώρηση εργασίας παραμένει υποστελεχωμένη (7 επιθεωρητές το 2014, οι ίδιοι ως και σήμερα, 5 χρόνια μετά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ώστε να αφήνουν χώρο στην ασυδοσία και την αυθαιρεσία των εργοδοτών. 

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι είτε στα χρόνια της κρίσης με κυβέρνηση ΝΔ, είτε στα χρόνια της «ανάκαμψης της οικονομίας» με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ξενοδόχοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους, ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κάθε χρόνο βλέπουν τα δικαιώματά τους και τους μισθούς τους να χειροτερεύουν. Το 2018 και μόνο στην Κρήτη, μερικές εκατοντάδες ξενοδόχοι είχαν έσοδα 3,2 δις ευρώ κι έκαναν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ενώ δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, «εισέπραξαν» μόλις το 5%, ήτοι 150εκ των παραπάνω εσόδων για κουτσουρεμένους μισθούς. 

Επίσης εισέπραξαν την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση, την εργασία-λάστιχο, εκατοντάδες φανερά ή κρυμμένα εργατικά ατυχήματα. Αντίστοιχα η τοπική κλαδική ΣΣΕ παραμένει σε πολλές περιπτώσεις κενό γράμμα, αφού δεν αρκεί να «υπογραφεί» ή να γίνει «υποχρεωτική». Η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ αποδεικνύεται ένα προεκλογικό κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο παραμένει άθικτο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αλλά και για το εμπόριο ελπίδας στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.  

Όσο κι αν θέλουν να πείσουν για το αντίθετο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για όλα αυτά που αφορούν την δουλειά μας, την ζωή μας, τα δικαιώματά μας, έχουν ίδιο σχέδιο. 

      Όποια κυβέρνηση βγει, είτε είναι αυτοδύναμη είτε είναι συνεργασίας, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με τις δεσμεύσεις των τριών μνημονίων – και του τελευταίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όποια κυβέρνηση και να προκύψει, στις 8 Ιούλη θα βρεθούν απέναντι στη συνέχιση και επέκταση όλης της εργασιακής ζούγκλας που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, συνολικά για τους εργαζόμενους και τον λαό μας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στηρίζει τα συμφέροντά τους, αγωνίζεται και διεκδικεί σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με σύγχρονα δικαιώματα, αποτελεί το αποκούμπι τους στους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που θα έχουν μπροστά τους την επόμενη κιόλας μέρας.» 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί