Τούρκος καλλιτέχνης προκαλεί αίσθηση: Ενώνει σε κολλάζ εικόνες πολέμου, άνετης ζωής και πολυτέλειας

Η μορφή ενός μικρού κοριτσιού μεταμφιεσμένου σε Wonder Woman, που ενώνεται με αυτή ενός αιμόφυρτου παιδιού, ένα πολυτελές γιοτ που γίνεται ένα με μια βάρκα που μεταφέρει μετανάστες…

Ένας τούρκος καλλιτέχνης προκαλεί αίσθηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με τα κολλάζ του, στα οποία συνενώνει φωτογραφίες από εμπόλεμες χώρες με στιγμιότυπα πολυτέλειας και άνετης ζωής στη Δύση.

Καθώς πλέον παρακολουθούν τη ροή των αναρτήσεών στο Instagram πάνω από μισό εκατομμύριο χρήστες και τον «ακολουθούν» χιλιάδες ακόμη στο Facebook και το Twitter, η δουλειά του Ουγούρ Γκαλενκούς προκαλεί πάντα έντονες αντιδράσεις.

Ένα από τα μοντάζ του 29χρονου ενώνει για παράδειγμα ένα χάρτινο κύπελλο της αλυσίδας Starbucks μ’ ένα πλήθος που υποφέρει εξαιτίας της ξηρασίας. Άλλο, έναν πατέρα που κάνει μπάνιο τα παιδιά του σε ό,τι έχει απομείνει από μια μπανιέρα που καταστράφηκε σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, που ενώνεται με μια κατάλευκη μπανιέρα που αστράφτει κάτω από έναν ακριβό πολυέλαιο.

Ο Ουγούρ Γκαλενκούς, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δηλώνει ότι ο σκοπός του είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις, να προσελκύσει την προσοχή σε όσα συμβαίνουν στον πλανήτη Γη, δημιουργώντας αυτούς τους «παράλληλους κόσμους».

«Θα ήθελα να πω στους ανθρώπους ότι σε αναπτυσσόμενες χώρες ο κόσμος βιώνει τον πόλεμο, την πείνα, την οδύνη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη και με αρμονία, πρέπει να γνωρίσουμε τις ζωές ο ένας του άλλου».

Η ιδέα άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό του το 2016, όταν είδε τη φωτογραφία του πτώματος του Αϊλάν Κούρντι, του μικρού Σύρου που βρέθηκε σε μια πλαζ στην Τουρκία και η φωτογραφία του μετατράπηκε στο τραγικό σύμβολο της κορύφωσης της κρίσης των μεταναστών το 2015.

«Ένα πρωί, καθώς έβλεπα ειδήσεις, είδα τον φόβο και την απελπισία στα μάτια των οικογενειών των μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τη θάλασσα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή», λέει. «Αυτό με σόκαρε και θέλησα να αφηγηθώ την κατάστασή τους στον κόσμο», προσθέτει.

«Πέρα από τις λέξεις»

Ο Ουγούρ Γκαλενκούς θίγει προβλήματα που αφορούν όλο τον κόσμο: τον πόλεμο, τον λιμό, τη βία εναντίον των γυναικών, τις ανισότητες, την υπερθέρμανση του πλανήτη…

«Όμως ο πόλεμος και η αστάθεια στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου», διευκρινίζει. «Το μόνο που κάνω είναι ότι ερμηνεύω τις εικόνες διαφορετικά. Προσπαθώ να βρω αξία και λογική στις φωτογραφίες που βλέπω στις ειδήσεις και προσθέτω το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω».

Τα κολλάζ του προκαλούν έντονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι εκφράζουν την οργή τους. Άλλοι τη λύπη τους. Άλλοι σοκ.

«Η τέχνη είναι πανίσχυρη διότι μπορεί να εκφράσει κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις», σχολίασε η Σούμπρα, μια χρήστρια του Facebook, κάτω από ένα από τα μοντάζ του Τούρκου.

«Είμαι από τη Συρία. Κάθε φορά που βλέπω τις εικόνες της καταστροφής της χώρας μου να ενώνονται με στιγμιότυπα της άνετης ζωής στη Δύση, κλαίω. Είχαμε παρόμοια ζωή πριν, αλλά ο πόλεμος μας την πήρε», αφηγείται ένας άλλος χρήστης, ο Χαρούν.

Ο Ουγούρ Γκαλενκούς λέει ότι δέχεται μηνύματα υποστήριξης λίγο-πολύ από παντού. Θέλει να συνεχίσει τα έργα του ώστε όπως ελπίζει ο κόσμος να γίνει «ένας τόπος πιο όμορφος κι ευτυχισμένος για όλους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί