Νέος Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα παραμένει ο βιασμός – Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες στην Ολομέλεια

Κακούργημα παραμένει ο βιασμός, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο επίμαχο Άρθρο στον νέο Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Δείτε επίσης: Βελτιωτικές αλλαγές για τον ορισμό του βιασμού, προανήγγειλε ο Μ. Καλογήρου

Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 336 προστέθηκε η φράση «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη», καθιστώντας το αδίκημα ως κακούργημα, απαλείφοντας την προηγούμενη πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και προσθέτοντας τη λέξη – κλειδί, «συναίνεση».

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου είχε δηλώσει: «Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Η εν λόγω παράγραφος είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, τόσο από το φεμινιστικό κίνημα και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη υποστήριξαν χθες (κατά τη συζήτηση του ποινικού κώδικα στην επιτροπή) ότι ο νέος ποινικός κώδικας στο συγκεκριμένο άρθρο κάνει διάκριση των βιασμών σε κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες στην Ολομέλεια

Ομοφώνως έγιναν δεκτά επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα νομοσχέδια υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, τα οποία συμμετείχαν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία. Η ΝΔ, δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ και η ΧΑ κατήγγειλαν την διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί