Κρήτη: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν μπροστά του τη γιαγιά και τη μητέρα του και εκείνος σώθηκε για μερικές στιγμές!-Η συγκλονιστική ιστορία του 86χρονου Κρητικού

Είναι μια από τις πολλές συγκλονιστικές ιστορίες με τις οποίες έχει κεντηθεί η Ιστορία της Κρήτης. Ο 86χρονος, σήμερα, Ρεθυμνιώτης, Βασίλης Παπαδόπουλος, είναι από εκείνους που άγγιξαν το θάνατο απέναντι στο απόσπασμα των ναζί, στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, και σώθηκε για μερικές στιγμές, χάρη στην επέμβαση αποσπάσματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που επιτέθηκαν στους Γερμανούς ενώ ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν και τον 8χρονο τότε!

Australian troops sit on the ground while being guarded by a German on a motorcycle

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ζει σήμερα στον Αυστραλία και για πρώτη φορά για την ιστορία του, αφού μάλιστα κατάφερε να γνωρίσει την κόρη του ανθρώπου που ήταν επικεφαλής της ομάδας των Anzac, των Αυστραλών και Νεοζηλανδών, δηλαδή, που τον έσωσαν.

Ο 86χρονος Κρητικός είχε μια συγκινητική συνάντηση με την Susanna Bessell-Browne, κόρη του Ian Bessell-Browne, επικεφαλής του αποσπάσματος που ήρθε από τα βουνά ενώ οι Γερμανοί είχαν στήσει στο απόσπασμα τους Κρητικούς και τους εκτελούσαν σε μια παραλία του Ρεθύμνου.

Αρχικά, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ABC, οι ναζί εκτέλεσαν τη θεία και τη γιαγιά του. Και μετά ήρθε η σειρά της μάνας του.

“Αν κάποιος επιβιώσει, φροντίστε τα παιδιά μου” φώναξε στους υπόλοιπους Κρητικούς η μάνα, σύμφωνα με την αφήγηση του 86χρονου πλέον γιού της, που τότε, σε ηλικία 8 ετών, έβλεπε τους ανθρώπους του να χάνονται μπροστά στα μάτια του, περιμένοντας τη δική του σειρά.

Του έδωσε ένα φιλί και μερικές στιγμές εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες.

Ο 8χρονος περίμενε πλέον τη σειρά του…

Εκείνη τη στιγμή, από τον λόφο εμφανίστηκε μια ομάδα των Anzac, που κυριολεκτικά θέρισε το γερμανικό απόσπασμα. Έτσι ο ο 8χρονος Βασίλης και άλλοι μελλοθάνατοι, σώθηκαν.

Η κόρη του  Ian Bessell-Browne, που πέθανε το 2003 σε ηλικία 94 χρόνων, πληροφορήθηκε το περιστατικό από τον Κρητικό. Συγκινημένη δηλώνει πως δεν είχε πει τίποτε ο πατέρας της, ο οποίος άλλωστε δεν έλεγε πολλά για εκείνη την περίοδο.

Μίλησε για τη συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης μόλις μετά το 1972, μετά από μια επιστροφή – προσκύνημα στην Κρήτη.

Ο Αυστραλός σωτήρας του Κρητικού, συνελήφθη από τους Γερμανούς λίγο αργότερα στην Κρήτη.

Και στάλθηκε για 3 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Ο Ian Bessell-Browne σε εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης, λίγα χρόνια πριν τον θανατό του

Mr Papadopoulos, who was aged eight at the time, also watched his aunt and grandmother die from the machine-gun fire.

He believes he would have been next if it was not

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί