Ν. Κορέα: Αντισυνταγματικός ο νόμος που ποινικοποιεί την άμβλωση

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε σήμερα αντισυνταγματικό έναν νόμο που ποινικοποιεί την άμβλωση, μια απόφαση-ορόσημο, η οποία θα άρει την απαγόρευση στις αμβλώσεις, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 1953. Σε ανακοίνωσή του, το δικαστήριο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τόσο την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων όσο και τον νόμο σύφωνα με τον οποίο οι γιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν αμβλώσεις με την σύμφωνη γνώμη της εγκύου, φέρουν ποινικές ευθύνες.

Ωστόσο, το δικαστήριο ανέφερε ότι ο σημερινός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και έπειτα θα καταργηθεί.

Το δικαστήριο είχε διατηρήσει σε ισχύ τον νόμο για τις αμβλώσεις το 2012 με μια απόφαση, που είχε διχάσει τους δικαστές, τέσσερις εκ των οποίων είχαν ψηφίσει υπέρ και τέσσερις κατά.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Νότια Κορέα ισχύει από το 1953 όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η ποινική νομοθεσία μετά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και δεν έχει αλλάξει από τότε.

Ο νόμος ορίζει ότι μια γυναίκα, η οποία υποβάλλεται σε άμβλωση, θα εκτίει ποινή κάθειρξης ενός χρόνου ή λιγότερο ή θα καταβάλει πρόστιμο δύο εκατομμυρίων γουόν (1.756 δολαρίων) ή λιγότερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί