Ο Κουρτς ζητά από τον κυβερνητικό εταίρο του να διαχωρίσει τη θέση του από την ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας»

Προφανώς για να αποφύγει ενδεχόμενο πλήγμα στη μεγάλη δημοτικότητά του στο εσωτερικό της χώρας και στην εικόνα του στο εξωτερικό, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται να ζήτησε σήμερα από τον κυβερνητικό εταίρο του, το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να διαχωρίσει σαφώς την θέση του από “ακραίες και ριζοσπαστικές ομάδες”, όπως η ακροδεξιά οργάνωση “Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας” (Identit?re Bewegung ?sterreich).

Η αποκάλυψη της λήψης χρηματικού εμβάσματος που είχε δεχθεί ο αρχηγός της οργάνωσης αυτής, ως στήριξη της, από τον δράστη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία με 50 νεκρούς, είχε προκαλέσει την περασμένη εβδομάδα πρωτοφανή σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρουν σημερινές πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichten, αφορμή για την απαίτηση αυτή του Αυστριακού καγκελάριου από τον κυβερνητικό εταίρο του, αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις ότι η εν λόγω οργάνωση συστεγάζεται με προσκείμενη στο Κόμμα των Ελευθέρων ακροδεξιά “αδελφότητα”, σε κτίριο (Βίλλα Χάγκεν) στην πόλη Λιντς, που ανήκει σε σύλλογο, του οποίου τμήμα των μελών του είναι αξιωματούχοι του Κόμματος των Ελευθέρων.

“Δεν ανέχομαι καμία μπερδεμένη συναναστροφή με αυτό το ακροδεξιό κίνημα (σ.σ. Κίνημα Ταυτότητας), και ως εκ τούτου αναμένω ότι το Κόμμα των Ελευθέρων θα πάρει σαφώς θέση, και, εφόσον υπάρχουν εδώ διασυνδέσεις, θα επέμβει και θα τις διακόψει”, φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, να δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως “κάθε μορφή διασύνδεσης με αυτό το κίνημα πρέπει να διαλυθεί, δεν γίνεται να αποστρέφεται το βλέμμα μας”.

Από την πλευρά της, η τοπική οργάνωση των Ελευθέρων στο Λιντς, διαψεύδοντας νωρίτερα τις κατηγορίες, διατεινόταν πως το κόμμα τους δεν έχει καμία σχέση με το εν λόγω κτίριο, το οποίο, όπως ανέφερε, ανήκει σε έναν σύλλογο, ο οποίος λειτουργεί εκεί μία φοιτητική εστία και ενοικιάζει ιδιωτικά χώρους του κτιρίου.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις, αρχές της περασμένη εβδομάδας, για το έμβασμα χρηματικού ποσού από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, προς το “Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας”, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως η κυβέρνηση του εξετάζει την διάλυση της οργάνωσης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει “καμία ανοχή για επικίνδυνες ιδεολογίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται”.

“Ασχέτως για ποια μορφή εξτρεμισμού πρόκειται, κάτι τέτοιο δεν έχει θέση στη χώρα μας και στην κοινωνία μας, και σε κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ποτέ να υπάρξει ανοχή”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ότι θα εφαρμοστεί με “πλήρη σκληρότητα” ο νόμος εναντίον τέτοιων ιδεολογιών.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί