Καμμένος: “Τα Σκόπια είναι δουλειά 20 λεπτών, αν αποφασίσει να περάσει ίλη με τεθωρακισμένα”

Την άποψη ότι «τα Σκόπια είναι… δουλειά 20 λεπτών» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT. Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον εξαπάτησε στο θέμα των Σκοπίων, αν και θεωρεί πως η συμφωνία ήταν έργο του Νίκου Κοτζιά.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν εξωτερική πολιτική των τελευταίων χρόνων βοήθησε στο να οξυνθούν εντάσεις και να δημιουργηθούν ανησυχίες με γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και τα Σκόπια, ο κ. Καμμένος είπε: «Καταρχήν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσον αφορά την απειλή, δεν (την) αισθάνεται. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η ελληνική επικράτεια δεν αισθανόμαστε απειλή από κάπου αλλού. Ούτε η Αλβανία μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα ούτε τα Σκόπια. Τα Σκόπια είναι 20 λεπτά δουλειά. Αν αποφασίσει μια ίλη τεθωρακισμένων να περάσει μέσα θα φτάσει στην άλλη πλευρά των Σκοπίων. Θα φτάσει στη Σερβία. Οπότε αμυντικά δεν μας απασχόλησε ποτέ».

Ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας επί συγκυβερνήσεως, είπε ότι η κύρια επιλογή που ήταν η στροφή προς τις ΗΠΑ “την χαράξαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα”, ενώ η δεύτερη κατά σειράν επιλογή ήταν εκείνη της αμυντικής διπλωματίας με την προσέγγιση της Ελλάδας με Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο δια της Κύπρου.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι εκεί που χώρισαν οι δρόμοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν “η προσπάθεια του έτερου κέντρου, εκείνου της παγκοσμιοποίησης, να περάσει τους σχεδιασμούς του, ιδιαίτερα για τα Σκόπια”.

“Στο “Σκοπιανό” δεν έπρεπε ποτέ η Ελλάδα να αποδεχθεί την παράδοση του ονόματος” είπε, προσθέτοντας ότι η σύνθετη ονομασία erga omnes αποτελεί κοινή θέση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Επανέλαβε ότι έχει αποδείξεις για όσα καταλογίζει στον Ν. Κοτζιά, ενώ χωρίς να αποκρύψει την απογοήτευσή του από την στάση του πρωθυπουργού απέναντι του, τόνισε ότι θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση την αξιοπρέπειά του, ωστόσο “όπου υπάρχουν πολιτικές διαφορές η κόντρα θα είναι σκληρή”.

Έργο των ΑΝΕΛ η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας

Θα μπορούσε κάποιος να βάλει ως τίτλο της 4ετίας της διακυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ότι ουσιαστικά γυρίσαμε τη χώρα προς τις ΗΠΑ και η Ελλάδα έγινε ο πιο αξιόπιστος σύμμαχός τους σε όλη τη Μεσόγειο” ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Επισήμανε ότι αυτή η στροφή έχει αποδώσει σε ότι αφορά στην ασφάλεια της χώρας και θα αποδώσει και σε ότι αφορά στην ενέργεια.

Ανέφερε επίσης ως επίτευγμα της διακυβέρνησης την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, “ως προς την πολιτική απόφαση, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα στην τσέπη” της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι “η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα ήταν έργο των ΑΝΕΛ.

Αποτιμώντας συνολικά την πορεία των ΑΝΕΛ στα προηγούμενα χρόνια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την δύναμη του 4% “αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε και με το παραπάνω και αυτό πρέπει να το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός”.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτηθείς για την Τουρκία ανέφερε κατ’ αρχήν ότι η πολιτική της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζεται από ένα “λεκτικό τσαμπουκά που δεν συνοδεύεται πάντα από πραγματική απειλή χρήσης βίας”.

Σημείωσε ότι η Τουρκία χαράσσει μακροχρόνια εξωτερική πολιτική που τηρείται ανεξαρτήτως ηγεσίας και αναφέροντας ότι “είναι δειλοί” πρόσθεσε ότι υποχωρούν “όταν καταλάβουν ότι η Ελλάδα, ότι ο γείτονάς τους είναι αποφασισμένος”.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε ότι μια δύσκολη στιγμή του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν το χρονικό διάστημα κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Ανδριανούπολη για την απελευθέρωση των οποίων “εργάσθηκαν πολλοί, ενώ ήταν ο Εμίρης του Κατάρ, κατόπιν δικών μου ενεργειών, που παρενέβη και έλυσε το θέμα”, ενώ χαρακτήρισε συγκλονιστική στιγμή τη μέρα που διασώθηκε “χάρη στην πίστη της”, η υπαξιωματικός από την πτώση ελικοπτέρου το 2017 (σ.σ στο Σαραντάπορο Ελασσόνας) και την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα στον Βόλο, καθώς της το είχε υποσχεθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί