Αυτά είναι τα ποσά της επιστροφής των Δώρων

Από 250 έως 300 ευρώ θα κυμανθεί το ποσό από την επαναφορά των Δώρων σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση που έβγαλε η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (υπ. αριθμ. 1388/11-11-2018), προβλέπει πως από νομοθετική πλευρά «δεν κατοχυρώνεται ούτε από την εθνική ούτε από τη διεθνή έννομη τάξη δικαίωμα σε συντάξεις ή παρακολουθήματα αυτών συγκεκριμένου ύψους».

Η θέση αυτή, όπως αναφέρει η «Νέα Σελίδα». βασίστηκε σε παλαιότερες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (287/2008 και 11 Τμ. 5110/2015, 177/2012, 836/2009, 1443/2004) και σημαίνει ότι ναι μεν το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων, αλλά δεν υφίσταται δέσμευση για τη διατήρηση «συντάξεων και βοηθημάτων σε συγκεκριμένο ύψος».

Στην πράξη λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεώνεται να επαναφέρει τα Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, καθώς και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και έχει τη δικαιοδοσία να τα νομοθετήσει ως έκτακτα βοηθήματα λόγω εορτών.

Η θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι για το μέλλον δεν είναι στη δικαιοδοσία των δικαστών να ορίσουν πόσα θα είναι τα Δώρα, αλλά των κυβερνήσεων.

Οι δικαστές θα κρίνουν την αντισυνταγματικότητα των περικοπών

Αντίθετα, εκεί που οι δικαστές έχουν πλήρη δικαιοδοσία είναι στα να κρίνουν αν οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και εφόσον κριθούν ως τέτοιες, τότε όσοι έχουν ασκήσει προσφυγές θα πρέπει να πάρουν πίσω αυτές τις περικοπές , γιατί τους επεβλήθησαν κατά παράβαση του Συντάγματος.

Τα Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει κρίνει ότι οι περικοπές Δώρων στις συντάξεις και οι μειώσεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου Μνημονίου του 2012, είναι αντισυνταγματικές, διότι δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς από μελέτες και δεν έγιναν με αναλογικό τρόπο στους συνταξιούχους. Το ΣτΕ έκρινε ότι από την απόφασή του και μετά, οι μειώσεις των δυο νόμων θα έπρεπε να σταματήσουν και τα Δώρα να επανέλθουν.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, και με τα δικαστήρια να δικαιώνουν τους συνταξιούχους για τις παράνομες περικοπές, η επαναφορά των Δώρων από εδώ και στο εξής, θα είναι στα 250 ευρώ για τους συνταξιούχους και στα 300 ευρώ για τους μισθωτούς του Δημοσίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, που δημοσιεύεται σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί