Ο Hellas Sat 4 στο διάστημα (βίντεο)

Εκτοξέυτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα ο Hellas Sat 4 και θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά. Εκεί θα “συναντήσει” τον Hellas Sat 3, που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Ο Hellas Sat 4 είναι ήδη τοποθετημένος στον πιο ισχυρό εκτοξευτήρα του πλανήτη Ariane 5, κοντά στον ισημερινό, ένα προνομιακό σημείο μέσα στη ζούγκλα της Γαλλικής Γουιάνας.

Ο δορυφόρος θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο.

Στην εκτόξευση παρευρίσκονται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ το γεγονός μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV.

«Ιδιαίτερα σημαντική η εκτόξευση»

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει την εκτόξευση του υπερσύγχρονου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4 ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm”.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκτόξευση και πρέπει να αναλογιστούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Διάστημα. Οι δορυφόροι αξιοποιούνται ως επί το πλείστον για την εθνική άμυνα, για τη δημόσια ασφάλεια -τον στρατό, την αστυνομία, τα σώματα ασφαλείας- και για τις τηλεπικοινωνίες της χώρας που έχουν ένα ιδιαίτερα αναπτυξιακό πρόσημο” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγκλάρας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκτόξευση.

Πρόσθεσε πως “το ελληνικό δημόσιο με αυτή την εκτόξευση θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του, στις 39 μοίρες ανατολικά, που είναι η τροχιακή θέση της Ελλάδας. Σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουμε σχεδόν τετραπλασιάσει τα δικαιώματα μας και τις δυνατότητες που μας δίνει το διάστημα. Ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε μόνο έναν αναμεταδότη, σήμερα έχουμε εφτά στη διάθεση μας”.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ευχήθηκε όλα να πάνε καλά στη διαδικασία εκτόξευσης, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, υποστηρίζοντας πως ο Hellas Sat 4 “είναι από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους δορυφόρους. ‘Εχει κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των τεχνολογιών και μπορεί να αξιοποιήσει και να απολαύσει τις τεχνολογίες που ανοίγουν πολύ μεγάλες, νέες, δυνατότητες”.

“Η Ελλάδα το 2017 εκτόξευσε τον Hellas Sat 3 και τώρα εκτοξεύει τον Hellas Sat 4. Η χώρα μας μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει εκτοξεύσει δύο δορυφόρους πολύ σύγχρονους, πολύ μεγάλους με νέες δυνατότητες” είπε ο κ.Μαγκλάρας.

Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής

Είναι το καμάρι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, ο εκτοξευτήρας Ariane 5 με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, που θα εκτοξεύσει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 4 της Hellas Sat, “στο ειδικό payload fairing μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί και σφραγιστεί ήδη”, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. O νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα ‘συναντήσει’ τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα, βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση. Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής.

Έτσι ο νέος δορυφόρος δεν θα διαθέτει τους καθιερωμένους κρυσταλλικούς ηλιοσυλλέκτες που είχαν παλαιότεροι δορυφόροι αλλά θα διαθέτει ηλιοσυλλέκτες υψηλότατης, «νέας τεχνολογίας που μοιάζει με πανί και θα ανοίγουν (σ.σ τεχνολογία multi-mission modular solar array)», όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς. Ο Hellas Sat 4 θα είναι επιπλέον και ένας υβριδικός δορυφόρος.

«Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» συμπλήρωσε ο κ. Καραντώνης.

Η εκτόξευση αποτελεί μια εξέλιξη-σταθμό ώστε η Hellas Sat να παρέχει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες στην αγορά σήμερα και για τα επόμενα χρόνια και φέρνει τις υπηρεσίες της Hellas Sat σε μια νέα εποχή «μετά και το 2017 όταν διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου επίσης από τη Γαλλική Γουιάνα και την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες» όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαππάς. Εκεί ακριβώς, στις 39 μοίρες, αναμένεται να βρεθεί και ο νέος Hellas Sat 4.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί