Ο μοναδικός ομοφυλόφιλος βουλευτής της Βραζιλίας εγκαταλείπει τη χώρα λόγω απειλών

Ο πρώτος, και μοναδικός, ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δουλειά του, αλλά και τη χώρα, λόγω των απειλών που δέχεται

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, ο βουλευτής Jean Wyllys δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται εκτός Βραζιλίας και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει καθώς έχει λάβει δεκάδες απειλές κατά της ζωής του τον τελευταίο χρόνο.

Ο Wyllys, ο οποίος επανεξελέγη τον Οκτώβριο ήταν στενός φίλος της Μαριέλ Φράνκο, της ομοφυλόφιλης δημοτικής συμβούλου του Ρίο που δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αποχώρησή του από τη χώρα προσθέτει φόβους στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Βραζιλίας, καθώς η ομοφοβία αυξάνεται κατακόρυφα μετά την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο.

Στη συνέντευξή του, ο Wyllys δήλωσε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει δεν οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο του Μπολσονάρο στην εξουσία, αλλά στο κλίμα μίσους που διαμορφώνεται και αυξάνεται εναντίον των ομοφυλόφιλων ατόμων. Άλλωστε, το μίσος προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ήταν ένα από τα βασικά σημεία της προεκλογικής καμπάνιας του σημερινού προέδρου της χώρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρο δεν έκανε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Wyllys από τη χώρα. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση ανάρτησε στο twitter δύο «thumbs up», υπονοώντας κάποια επιτυχία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo, ο Wyllys δήλωσε ότι η απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα ήταν δύσκολη, όμως «γιατί να θέλω να ζήσω τέσσερα χρόνια της ζωής μου σε ένα τεθωρακισμένο όχημα με σωματοφύλακες. Τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου κατά τα οποία δε θα μπορώ να πάω όπου θέλω;».

Μάλιστα, ο Wyllys υπενθύμισε τη συμβουλή που του έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Pepe Mujica, όταν του είπε να λαμβάνει σοβαρά τις απειλές. «Μου είπε: ‘Πρόσεχε φίλε. Οι μάρτυρες δεν είναι ήρωες’. Και είχε δίκιο. Δε θέλω να θυσιάσω τον εαυτό μου».

Στην παρακάτω ανάρτησή του στο Twitter, ο Wyllys δηλώνει: «Η διατήρηση μιας απειλούμενης ζωής είναι επίσης μια στρατηγική πάλης για καλύτερες μέρες. Κάναμε πολλά για το κοινό καλό. Και θα κάνουμε πολλά περισσότερα όταν έρθουν νέοι καιροί».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί