Υποχωρεί ο Μακρόν μετά τα «κίτρινα γιλέκα»

Την αναστολή της επιβολής του περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα, που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις των«κίτρινων γιλέκων» και τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού, ανακοινώνει η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, δεσμεύθηκε γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Φιλίπ, που όμως ζήτησε από τους εκπροσώπους των διαδηλωτών να απομακρύνουν τους «εξτρεμιστές» από τις τάξεις τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν, που αντιμετωπίζει ίσως τη χειρότερη κρίση της έως τώρα θητείας του έχει δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις μετά τα σοβαρά επεισόδια με τους δεκάδες τραυματίες και τις εκατοντάδες προσαγωγές.

Ο Εντουάρ Φιλίπ προχώρησε σε αυτή την κίνηση σε μια προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός με τους διαδηλωτές, αλλά και με την υπόλοιπη γαλλική κοινωνία, καθώς οι κινητοποιήσεις για την αύξηση της τιμής των καυσίμων εξελίχθηκε σε γενικότερη διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde» και το ραδιόφωνο «France Info» η επιβολή του φόρου θα ανασταλεί για αρκετούς μήνες, ενώ ο Εντουάρ Φιλίπ θα ανακοινώσει και άλλα μέτρα ώστε να μειωθούν οι διογκούμενες αντιδράσεις των πολιτών.

Η ανακοίνωση αναμένεται μέσα στην ημέρα και αφού ο Γάλλος πρωθυπουργός ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ιστορικά χαμηλά δημοτικότητας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου μετά τα τελευταία γεγονότα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Βρίσκεται στο 23% -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας γνώμης που διενεργήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας- έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match. Ο Ολάντ θεωρούνταν τότε ο λιγότερο δημοφιλής ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί