Η Γερμανία διαψεύδει ότι έγινε σαμποτάζ στο αεροπλάνο της Μέρκελ

Το αεροπλάνο της Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα όντας στους αιθέρες και τα δημοσιεύματα άρχισαν να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο σχέδιο δολοφονίας της Καγγελαρίου της Γερμανίας. Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διαψεύδει ωστόσο το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Δείτε: Αναγκαστική προσγείωση για αεροσκάφος που μετέφερε την Μέρκελ

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη σαμποτάζ και είπε πως «η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα».

Ερωτηθείς για το ρεπορτάζ της «Rheinische Post» στο οποίο γινόταν λόγος για «έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις», ακόμη και για «εγκληματικής ενέργεια», ο εκπρόσωπος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είπε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές». «Πρόκειται για μια συνήθη εξέταση του συστήματος ασυρμάτου, στο οποίο παρουσιάστηκε η βλάβη», πρόσθεσε και διέψευσε ακόμη και τις πληροφορίες που ήθελαν το αεροπλάνο να αδειάζει κηροζίνη πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλάνο που μετέφερε την Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μπουένος ‘Αιρες έκανε χθες αναγκαστική προσγείωση. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Βερολίνο κι ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας έκανε αναστροφή και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Κολονίας, όπου και προσγειώθηκε.

Αν και αρχικά το γεγονός θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας, η τεχνική βλάβη που παρουσίασε το αεροπλάνο ήταν πολύ πιο σοβαρή από ότι πίστευαν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL, ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους τέθηκε έκτος λειτουργίας.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος τέθηκε εκτός λειτουργιάς στο Air Force A340. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολονίας.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολονία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Έτσι το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή όμως είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο, το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Η Καγκελάριος, λίγο πριν από τις 5:00 το πρωί, αναχώρησε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για την Μαδρίτη, ενώ στις 9 :00 επιβιβάστηκε σε πτήση της ισπανικής Iberia με προορισμό το Μπουένος ‘Αιρες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος G20.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί