Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας για τα ηχητικά ντοκουμέντα από τη δολοφονία Κασόγκι

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δεν έχει στην κατοχή της ηχογραφημένα ντοκουμέντα που να συνδέονται με τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου, αντικρούοντας έτσι τα σχόλια του τούρκου προέδρου – Ο πρόεδρος του Καναδά, πάντως, δήλωσε ότι πράκτορες της χώρας του έχουν ακούσει τις συνομιλίες.

Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια» σε σχέση με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορεί το πρόεδρο Ερντογάν ότι ‘παίζει πολιτικά παιχνίδια’», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως «δεν έχει γνώση» των τουρκικών πληροφοριών για τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Οκτωβρίου, του Τζαμάλ Κασόγκι, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δήλωσε προχθές Σάββατο πως η χώρα του έχει μοιραστεί με την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο ηχογραφήσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει πληροφορίες να μας δώσει, πρέπει να μας τις δώσει», είπε σήμερα ο Λεντριάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να λέει ψέματα σε αυτό το σημείο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας παρατήρησε πως ο τελευταίος έχει «ένα ιδιαίτερο πολιτικό παιχνίδι σε αυτή την περίσταση».

«Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία διαχειρίζεται τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν αντανακλούν την πραγματικότητα», είπε ο Αλτούν.

«Επιβεβαιώνω πως αποδείξεις που συνδέονται με τη δολοφονία του Κασόγκι έχουν δοθεί επίσης στους αρμόδιους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης. Στις 24 Οκτωβρίου, αντιπρόσωπος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών άκουσε την ηχογράφηση» και είχε πρόσβαση σε «λεπτομερείς πληροφορίες», δήλωσε ο Αλτούν.

«Αν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς της γαλλικής κυβέρνησης, επαφίεται στις γαλλικές αρχές και όχι στην Τουρκία να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό», είπε.

Καναδάς: Εμείς τις έχουμε ακούσει

Οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ακούσει τις τουρκικές ηχογραφήσεις του τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αν και, όπως είπε, δεν τις έχει ακούσει ο ίδιος προσωπικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως ηχογραφήσεις της δολοφονίας έχουν δοθεί στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά εργάζονται πολύ στενά για το θέμα αυτό με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ο Καναδάς έχει ενημερωθεί πλήρως για το τί είχε να μοιραστεί η Τουρκία και εγώ είχα συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες και εδώ στο Παρίσι είχαμε σύντομες ανταλλαγές [συναντήσεις] και τον ευχαρίστησα για το σθένος της ανταπόκρισης στην υπόθεση Κασόγκι», είπε ο Τριντό.

Ο Τριντό διευκρίνισε πως Καναδοί πράκτορες έχουν ακούσει τις τουρκικές ηχογραφήσεις, παρ όλο που ο ίδιος δεν τις έχει ακούσει.

«Εξακολουθούμε να είμαστε δεσμευμένοι με τους συμμάχους μας στην έρευνα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους ομόθυμους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία.»

Ο Κασόγκι, ένα δριμύς επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η δολοφονία του διατάχτηκε από τα “ανώτερα επίπεδα” της κυβέρνησης του Ριάντ.
Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή αλλά ελάχιστα μέτρα από τις διεθνείς δυνάμεις εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και υποστηρικτή των σχεδίων της Ουάσινγκτον να συγκρατήσει την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο τούρκος ομόλογός του συζήτησαν τους τρόπους διαχείρισης της δολοφονίας του Κασόγκι, όπως δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί