Μεγάλη επένδυση για την δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος στην Κρήτη

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 250 εκατ. ευρώ έχει σε εξέλιξη ο ξενοδοχειακός όμιλος Ανδρέα Μεταξά, που ελέγχει δύο μονάδες στην Κρήτη και μία στη Σαντορίνη. Το επενδυτικό σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 15ετίας, περιλαμβάνει αρχικά τη δημιουργία μίας ακόμη πολυτελούς μονάδας στη Σαντορίνη, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, και ένα μεγάλο πρότυπο τουριστικό συγκρότημα αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ στην ανατολική Κρήτη.

Ο κρητικός όμιλος της οικογένειας Μεταξά με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ανδρέα Μεταξά, λειτουργεί ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, την Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο του Ηρακλείου και το Club Magic Life Candia Maris στην Αμουδάρα του Ηρακλείου. Άλλη μία μονάδα του ομίλου, η τρίτη, λειτουργεί από το 2016 στη Σαντορίνη. Πρόκειται για το νεόδμητο ξενοδοχείο 50 δωματίων Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa.

Το 2009 ο όμιλος πούλησε δύο άλλα ξενοδοχεία που είχε, προκειμένου να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό του.

Σαντορίνη
Όπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Μεταξάς, στη Σαντορίνη ο όμιλος επιδιώκει να αναπτύξει άλλο ένα ξενοδοχείο 67 δωματίων, πέντε αστέρων, σε ιδιόκτητη έκταση, στη Βλυχάδα, μια επένδυση προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, η οποία όμως εδώ και δύο χρόνια δεν προχωρά, «είναι η δική μας Οδύσσεια», είπε χαρακτηριστικά, καθώς όπως ανέφερε τρεις φορές πήρε άδεια για την έναρξη των εργασιών και τις τρεις φορές ο Δήμος Σαντορίνης με προσφυγή στα δικαστήρια έβαλε «φρένο» στις μπουλντόζες. Η εταιρεία κέρδισε όμως τις δίκες και οι σχετικές άδειες επανεκδόθηκαν. Η τελευταία θετική για την εταιρεία απόφαση από την αρμόδια επιτροπή (ΣΥΠΟΘΑ) της πολεοδομίας ελήφθη προχθές. Ο κ. Μεταξάς εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά η επένδυση θα προχωρήσει.

Κρήτη
Η άλλη άμεση μεγάλη επένδυση είναι στη θέση Καβούσι στην κόλπο του Μιραμπέλλο σε έκταση 1.200 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει την ανέγερση δύο ξενοδοχειακών μονάδων και συγκροτήματος κατοικιών. Το σχέδιο αντιμετωπίζεται ως στρατηγική επένδυση και θα ακολουθήσει τη διαδικασία fast track.

Αναμένεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το επενδυτικό σχέδιο θα συζητηθεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και θα ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησής του διά του θεσμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

Οι υπόλοιπες επενδύσεις δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμη, όμως ο όμιλος Μεταξά δηλώνει στη «Ν» ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και τη διαχείριση άλλων μονάδων, χωρίς να σημαίνει ότι ο ίδιος θα είναι και ιδιοκτήτης αυτών. Η ιστορία του ομίλου, που έλκει την καταγωγή του από τον νομό Ηρακλείου, ξεκινάει το 1975 όταν ο εκλιπών, το 2009, Νικόλαος Μεταξάς επένδυσε στη δημιουργία των πρώτων τουριστικών καταλυμάτων της οικογενείας.

Του Λάμπρου Καραγεώργου, naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί