Ο ιχθυολόγος δεν είναι Ι. Διώτης

Του Θέμη Μαγκανά

Το ποσό των 1.000.055 ευρώ ζητά εταιρία ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη από τον ιχθυολόγο που κατήγγειλε τη χρήση χημικών ουσιών, όπως τη χρήση φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Επιπλέον μηνύσεις έχει δεχθεί από υπαλλήλους της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτών των διώξεων, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι υπεράσπισής του ασκήθηκε εναντίον του μήνυση για εξύβριση και απειλή από υπάλληλο της εταιρίας.

Η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηγουμενίτσας τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση.

Ωστόσο οι δικηγόροι του καταγγέλουν ότι δεν κλητεύθηκε σύννομα καθώς η κλήση παραδόθηκε σε παλιά του διεύθυνση, παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προδικασίας είχε δηλώσει μέσω των εγγράφων εξηγήσεων του, τη νέα του διεύθυνση”.

……………………………………………

“Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδίκασε ομόφωνα τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την κακουργηματική πράξη της απόκρυψης της λίστας Λαγκάρντ και της απώλειας τεράστιων εσόδων από το κράτος, μια υπόθεση την οποία χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Tο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο επειδή δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του έγιναν για να ωφεληθούν, δηλαδή για να μην ελεγχθούν, τα 2.059 πρόσωπα της λίστας.

Το δικαστήριο έδωσε την ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα, λόγω προτέρου εντίμου βίου”.

………………………………..

Δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις με καταδικαστικές αποφάσεις και με παρόμοιες ποινές. Με μια όμως τρανταχτή διαφορά: Ο μεν ιχθυολόγος καταδικάστηκε με επταετή φυλάκιση χωρίς αναστολή, ενώ ο π. εισαγγελέας με δεκαετή κάθειρξη με αναστολή!!! Στον π. εισαγγελέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον ιχθυολόγο προφανώς δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό!!! Ο π. εισαγγελέας απέκρυψε αποδεικτικό υλικό, με αποδεδειγμένες πλέον ζημιογόνες συνέπειες και τεράστια βλάβη του Δημοσίου Συμφέροντος, ενώ ο ιχθυολόγος κατάγγειλε παράνομες πρακτικές μιας ιδιωτικής εταιρείας, προσπαθώντας να διαφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρον. Πέραν της επιδικασθείσας ποινής, το γεγονός που προκαλεί περαιτέρω το “περί δικαίου αίσθημα” είναι το γεγονός ότι η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, παρά μόνο χορηγήθηκε μετά την άσκηση έφεσης από τον ιχθυολόγο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Ένας επιστήμονας λοιπόν έχει καταδικαστεί και κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή για κάτι που κατήγγειλε και το οποίο θεωρούσε, σύμφωνα με τις επιστημονικές του γνώσεις, ότι ήταν βλαβερό για τη Δημόσια Υγεία. Κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα πιθανόν γιατί δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να υπερασπίσει τον εαυτό του με κανένα-δύο πρωτοκλασάτους Αθηναίους δικηγόρους, οι οποίοι ίσως να τον είχαν αθωώσει και ίσως να μπορούσαν να του εξασφαλίσουν και μια όχι και τόσο ευκαταφρόνητη αποζημίωση, μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό ή αγωγή κατά της εταιρείας.

Κινδυνεύει επίσης από αγωγή που έχει υποβάλλει η εταιρεία για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη με διεκδικούμενη αποζημίωση μεγαλύτερης του 1 εκατ. €.

Αυτό που με εξοργίζει, είναι γιατί οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα Υπουργεία δεν παρενέβησαν. Είμαι βέβαιος ότι αν το είχαν κάνει, θα ήταν γνωστό, αφού υπάρχει αρκετά μεγάλη δημοσιότητα επί του θέματος.

Πάντως θεωρώ αδιανόητο ο Επόπτης Υγείας, η Δ/νση Υγιεινής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μην εξέτασαν τις καταγγελίες. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν εκθέσεις – πορίσματα ελέγχων που θα απορρίπτουν τις καταγγελίες και θα δικαιώνουν την εταιρεία.

Συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να μην αφήνονται υπόνοιες για μια εταιρεία, που παράγει τρόφιμα που καταναλώνονται ευρέως στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό.

Εύχομαι και ελπίζω ο ιχθυολόγος να βρει το δίκιο του με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Δυστυχώς όμως ο ιχθυολόγος δεν είναι η μοναδική περίπτωση, στην οποία ο καταγγέλλων βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καταδικάζεται και υφίσταται (αυτός και η οικογένειά του) τα πάνδεινα.

Και αυτό γιατί δυστυχώς παραμένει ευρύτατη διαφθορά, συγκάλυψη και κυρίως ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ από τους αρμοδίους και από πολλούς “λειτουργούς” της Δικαιοσύνης. Και σίγουρα υπάρχει και η ρατσιστική αντιμετώπιση από την Κοινωνία, από συνεργάτες, συναδέλφους, φίλους ακόμη και από συγγενείς…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί