Ο ΣΕΓΑΣ δρομολογεί αλλαγές στα προγράμματα των μικρών ηλικιών

Σημαντικές αλλαγές δρομολογεί ο ΣΕΓΑΣ στα αγωνιστικά και προπονητικά προγράμματα των μικρών ηλικιών, τις οποίες παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ομοσπονδίας η Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, έγινε η παρουσίαση της πρότασης τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος στις κατηγορίες Κ14 (ΠΠ/ΠΚ Β) και Κ16 (ΠΠ/ΠΚ Α), και οι προπονητικές κατευθύνσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες στην κατηγορία Κ12 (6-12). Παράλληλα έγινε παρουσίαση του προγράμματος επιστημονικής στήριξης των επίλεκτων αθλητών.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, το μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρος Κέλλης, και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας.

Μεταξύ άλλων, οι ομιλητές ανέφεραν αρχικά ότι η «ραγδαία μαζικοποίηση των σωματείων στίβου, ιδιαίτερα στα ηλικιακά επίπεδα των ακαδημιών, επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή των προπονητικών και αγωνιστικών κατευθύνσεων με στόχο α) τη συστηματική και μεθοδευμένη εκπαίδευση των μικρών αθλητών, που προορίζονται για τα αγωνιστικά τμήματα των σωματείων και β) την αλλαγή στα αγωνιστικά προγράμματα των ηλικιών 12-15 ετών, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη και υπερβολική επιβάρυνση των μικρών αθλητών και αθλητριών, ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του προπονητικού δυναμικού της ομοσπονδίας».

Οι προτάσεις θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, σε συγκεντρώσεις προπονητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πόλεις της περιφέρειας.

Ο κ.Σεβαστής τόνισε ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στις αναπτυξιακές ηλικίες, με σκοπό να προστατευτούν τα ταλέντα και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την επιβάρυνση της καταπόνησης των νέων αθλητών. Στόχος είναι να υπάρξει διαφοροποίηση σε μια σειρά αγωνισμάτων. Το πρόγραμμα αυτό ταιριάζει στο δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο. Έχουμε πάρει πράγματα από μοντέλα άλλων χωρών, αλλά τα προσαρμόσαμε στο δικό μας. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρέσαμε αγωνίσματα βλαπτικά για τους νέους αθλητές».

Ο κ.Κέλης έκανε εκτενή αναφορά στην πρόταση για τις αλλαγές, στα αγωνίσματα που μπαίνουν ή βγαίνουν από το πρόγραμμα στις κατηγορίες Κ14 και Κ16 και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η έκρηξη που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες, με τον μεγάλο αριθμό παιδιών από τις ηλικίες 5-6 μέχρι 11 ετών (Κ12), είναι ένα πολύ θετικό φαινόμενο που χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από τον ΣΕΓΑΣ. Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι προπονητές που ασχολούνται στις ακαδημίες, δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για τις ηλικίες αυτές. Στην κατεύθυνση αυτή, με εισήγηση της ΕΠ.ΕΠ., συγκροτήθηκε συγγραφική ομάδα με σκοπό την συγγραφή των προπονητικών προγραμμάτων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για την Κ12 σύμφωνα με το πρόγραμμα Kid`s Athletics της IAAF. Η συγγραφή των προγραμμάτων αυτών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2018».

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, η έναρξη της προπόνησης σε μικρότερες ηλικίες, δημιουργεί την αναγκαιότητα επανεξέτασης των αγωνιστικών συστημάτων και της δημιουργίας προγραμμάτων προπόνησης στις αμέσως επόμενες αγωνιστικές κατηγορίες των Κ14 και Κ16. Για τις κατηγορίες αυτές, σε πρώτη φάση, είναι απαραίτητη η τροποποίηση των υφισταμένων αγωνιστικών συστημάτων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς τάσεις. Μετά την οριστικοποίηση της τροποποίησης αυτής, θα ακολουθήσει η συγγραφή των προγραμμάτων προπόνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος».

Όπως εξήγησε, το προτεινόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα για την Κ14 ξεκινά από φέτος (περίοδος 2018-19) και για την Κ16 από τον επόμενο χρόνο (2019-20) για να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας. Επίσης είπε ότι ήταν απαραίτητο να γίνουν οι αλλαγές, αφού υπήρχαν προβλήματα, κυρίως με την πρόωρη εγκατάλειψη από νεαρούς αθλητές. «Το πρόγραμμα πληροί όλες τις επιστημονικές απόψεις για να μπορέσει να αποδώσει», τόνισε.

Στην αιτιολόγηση της αναγκαιότητας τροποποίησης των αγωνιστικών συστημάτων στις κατηγορίες Κ14 και Κ16, ο κ.Κέλλης αναφέρθηκε στην προσαρμογή των αγωνιστικών συστημάτων σύμφωνα με τα σύγχρονα προπονητικά δεδομένα, στην προσαρμογή σύμφωνα με τα αγωνιστικά συστήματα άλλων χωρών και στους δρόμους σε ανώμαλο έδαφος.

Ο Γιάννης Κουτσιώρας είπε από την πλευρά του: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε δυστυχώς σχολικό αθλητισμό. Η ομοσπονδία έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Το ίδιο ισχύει και με τα ΤΕΦΑΑ που δεν παράγουν προπονητές και πρέπει να έρθουμε εμείς με επιμορφωτικά προγράμματα να καλύψουμε το κενό αυτό. Η απόφαση για τον υψηλό αθλητισμό στην επιμόρφωση είναι να πάμε πιο στοχευμένα. Θέλουμε να προσεγγίσουμε με επιστημονικά προγράμματα όλους τους προπονητές. Επιθυμούμε επίσης οι ομοσπονδιακοί προπονητές να μετέχουν και σε αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την επιστημονική υποστήριξη αθλητών του σχεδιασμού, ο κ.Κέλλης εξήγησε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά, ο τομέας περιλάμβανε ιατρικές εξετάσεις, διατροφική υποστήριξη, εργομετρικές αξιολογήσεις και ψυχολογική υποστήριξη. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε συστηματικά από τον Σεπτέμβριο του 2017 γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Συνολικά μετείχαν 128 αθλητές των τεσσάρων κατηγοριών (και της κατηγορίας στήριξης) του Σχεδιασμού. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από 4 επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ, 2 διατροφολόγους, 1 βιοχημικό και 1 ιατρό παθολόγο.

«Παρείχαν σημαντική βοήθεια σε αθλητές και προπονητές. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν μεγάλη και βγήκαν πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως στην πρόληψη τραυματισμών», τόνισε ο κ.Κέλλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί