Χειροπέδες σε οχτώ νεοναζί

Σχέδια επιθέσεων εναντίον προσφύγων και μεταναστών για σήμερα, ημέρα της επετείου επανένωσης της Γερμανίας, φέρεται να έκαναν οι συλληφθέντες ως ύποπτοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία «Επανάσταση Κέμνιτς».

Η ομάδα βγήκε στο προσκήνιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 35χρονου Γερμανού κουβανικής καταγωγής από δύο πρόσφυγες, που πυροδότησε τις μαζικές αντιδράσεις ακροδεξιών οργανώσεων, αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης AfD.

Σύμφωνα με την εισαγγελική δίωξη, οι οχτώ συλληφθέντες, ηλικίας από 20 μέχρι 31 ετών, κατηγορούνται για συγκρότηση τρομοκρατικής ομάδας και οι πέντε από αυτούς φέρονται να είχαν πάρει μέρος στις επιθέσεις κατά αλλοδαπών στο Κέμνιτς, στις 14 Σεπτεμβρίου, στο ανθρωποκυνηγητό που είχε αμφισβητήσει πως έγινε ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς Γκεοργκ Μάασεν.

Η πρώτη σύλληψη, μάλιστα, ενός εκ των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης έγινε την ίδια ημέρα στο Κέμνιτς και ακολούθησαν οι επόμενες συλλήψεις σε άλλες πόλεις της Σαξονίας και στη Βαυαρία.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι γνωστοί στις Αρχές για προηγούμενες βίαιες ενέργειες, με ακροδεξιές ομάδες ή ομάδες χούλιγκαν στην Ανατολική Γερμανία. Ο ένας μάλιστα είχε καταδικαστεί, το 2012, σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και η ομάδα «Θύελλα 34», στην οποία ανήκε, απαγορεύτηκε.

Και η «Επανάσταση Κέμνιτς», όμως, φαίνεται πως έχει παρελθόν, καθώς με την ίδια ονομασία δρούσε ακροδεξιά οργάνωση από το 2013 με παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εναν χρόνο αργότερα, απαγορεύτηκε από τις αρχές της Σαξονίας, λόγω των μηνυμάτων μισαλλοδοξίας και των ναζιστικών συνθημάτων που πρόβαλλαν όσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις μέσω διαδικτύου, πολύ πριν από την προσφυγική κρίση.

Προτροπή σε βία

Και τον προηγούμενο μήνα, καθ’ όλη την περίοδο των επιθέσεων σε αλλοδαπούς στο Κέμνιτς, η ομάδα πρωτοστάτησε στην εκτόξευση ρατσιστικών και ναζιστικών απειλών μέσα από τα social media και, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel και τη Sueddeutsche Zeitung, καλούσε το ακροατήριό της σε βίαιες ενέργειες για την ανατροπή του συστήματος.

Πέραν των συνθημάτων κατά των προσφύγων και μεταναστών, πληθώρα υβριστικών συνθημάτων είχαν αναρτηθεί για την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, την Αριστερά, τις οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων, τα ΜΜΕ και το «μαύρο μπλοκ» των αναρχικών.

Προέκυψε, επίσης, πως η ομάδα ήταν σε αναζήτηση όπλων. Από τις έρευνες, μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί μόνο ρόπαλα, σιδηρογροθιές, taser και σπρέι πιπεριού.

Στη σελίδα τους στο facebook, οι συμμετέχοντες στην «Επανάσταση Κέμνιτς» καλούσαν και όλους όσοι είναι ικανοί για βίαιες ενέργειες να μπουν στην οργάνωση, χρησιμοποιώντας φράσεις του Χίτλερ να αφήσουν τα λόγια και να περάσουν στην πράξη.

Σε μία ανάρτηση μάλιστα δηλώνουν ότι θα γίνουν τόσο ισχυροί και θα ανατρέψουν το σύστημα, λέγοντας ότι το NSU, που διέπραξε αποδεδειγμένα δέκα δολοφονίες, θα θεωρείται παιδική χαρά μπροστά σε όσα θα κάνει η «Επανάσταση Κέμνιτς».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ανθρωποκυνηγητό αλλοδαπών στο Κέμνιτς ήταν η πρόβα για μια πιο θεαματική και βίαιη ενέργεια στις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονται τον Οκτώβριο για την επανένωση της Γερμανίας.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί