Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε μικρούς και μεσαίους αγροτοπαραγωγούς, από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Αναλυτικά η ερώτηση στη βουλή:

H επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην αμπολοκαλλιέγεια, που στην Ελλάδα ασκείται κυρίως από μικρούς και μεσαίους αγροτοπαραγωγούς (οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 5 στρέμματα αποτελούν το 82,52% του συνόλου). Σύμφωνα με έρευνα του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελονικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) για τα μέλη του, καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης οίνου που κυμαίνεται μεταξύ 17% και 70%. Η μειωμένη κατανάλωση επιδρά πτωτικά στην τιμή των οινοποιήσιμων σταφυλιών ενώ πλήττονται και τα μικρά οινοποιεία που επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστος για την απόδοση του φόρου.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου χωρίς ακόμη να έχει πραγματοποιήσει την εξαγγελία της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθμ. 1734 απόφαση που εξέδωσε στις 3/9/2018 και η οποία ακόμα δεν έχει καθαρογραφτεί κατέστησε ανενεργή την προβλεπόμενη διαδικασία του Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη του φόρου.

Με βάση τα παραπάνω  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιάννης Δελής

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί