Ιράκ: Ο προσκείμενος την Τεχεράνη συνασπισμός επικρατεί στην μάχη του κοινοβουλίου

Το ιρακινό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα στην ηγεσία του τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από τον προσκείμενο στο Ιράν συνασπισμό, προϊδεάζοντας για τον προσεχή σχηματισμό κυβέρνησης από πρώην αντιτζιχαντιστές μαχητές προσκείμενους στην Τεχεράνη και τον λαϊκιστή σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

Εννέα μήνες μετά την προκήρυξη της νίκης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και με φόντο μία σοβαρή κοινωνική και υγειονομική κρίση στην χώρα, η εκλογή αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς μία νέα κυβέρνηση μετά την πολιτική παράλυση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν τον Μάιο ανέδειξαν στην προεδρία του ιρακινού κοινοβουλίου τον σουνίτη Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι, υποστηριζόμενο από το φιλοϊρανικό μπλοκ, στο οποίο κυριαρχεί η Συμμαχία της Κατάκτησης του Χάντι αλ-Αμέρι.

Επέλεξαν επίσης ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Χάσαν Καρίμ, πρώην δήμαρχο της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, προπυργίου του Μοκτάντα Σαντρ στην Βαγδάτη.

Ο ιρανός απεσταλμένος «Κάσεμ Σολεϊμάνι κατόρθωσε να ενώσεις τις σιιτικές δυνάμεις και να εξασφαλίσει θέσεις στους σουνίτες που τον ακολούθησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο ιρακινός πολιτικός επιστήμονας Χισάμ αλ Χασέμι. Για πρώτη φορά από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, οι σιίτες κατέβηκαν διαιρεμένοι στις εκλογές του Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί