Οι τρεις κυρίες που σηματοδοτούν τα ανοίγματα και η 30χρονη υφυπουργός

Οι τρεις κυρίες που εισέρχονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα σηματοδοτούν, πέρα από την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου των γυναικών, το άνοιγμα που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προς την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Η είσοδος της  άλλοτε γραμματέως του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της άλλοτε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά, που αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού, στη θέση της Λυδίας Κονιόρδου, και της διαγραφείσας από τη ΝΔ, βουλευτή, Κατερίνας Παπακώστα, που ανήκει στο “καραμανλικό” στρατόπεδο και αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό μάλιστα την Όλγα Γεροβασίλη, πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής στο συγκεκριμένο υπουργείο, σηματοδοτεί αυτά τα ανοίγματα.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν πολλές γυναίκες, αλλά και νέοι, που επίσης δίνουν τον χαρακτήρα στην κυβέρνηση. Μάλιστα ως υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης τοποθετείται μια 30χρονη, η Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Το 2012, με επιστολή της στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ανακοίνωσε την αποχώρησή της, εκφράζοντας τη διαφωνία της. 2 χρονια αργοτερα (2014) με ανάρτηση της στο FB (24/6/) η Μαριλίζα «καλεί» για ενταξη στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «θετική» την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε, μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα

 

Η Μυρσίνη Ζορμπά

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνη Ζορμπά, διαδέχεται τη Λυδία Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, αποτελώντας ένα από τα πρόσωπα του ανασχηματισμού που σηματοδοτούν το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Η Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, το 1972. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης (1973-75), και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1990). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εκδότρια (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μεταφράστρια βιβλίων. Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού (1993), διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1994-1999) και ευρωβουλευτής (2000-2004). Δίδαξε στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης (1992-1995 και 2005-2007). Από το 2006 διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ.

Στη διάρκεια της θητείας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και συνέταξε Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Βιομηχανία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Δικαιώματα του Παιδιού, συμμετείχε σε ευρωπαϊκές επιτροπές και δίκτυα, ίδρυσε μαζί με άλλους το Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του οποίου είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος. Το 2008-9 ήταν διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και από το 2005 αρθρογραφεί στο περιοδικό Μεταρρύθμιση για θέματα πολιτισμικής πολιτικής. Βιβλία της είναι: Η κρατική πολιτική για το βιβλίο, Οδυσσέας, 1995, Από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, Οδυσσέας, 2004.

 

Η Κατερίνα Παπακώστα

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 2000 και επανεκλέχθηκε  το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από το 1988.

Τότε η ρήξη είχε έρθει επειδή η κ. Παπακώστα υπερασπίστηκε τον Πάνο Καμμένο στην ολομέλεια της Βουλής, στην κόντρα που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ανεβαίνοντας στο βήμα της ολομέλειας η κ. Παπακώστα είχε πει πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο». Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η ΝΔ καταψηφίζει, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Από υπεύθυνη γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναλαμβάνει υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης.

Η μόλις 30 ετών κα. Νοτοπούλου είναι ένα από τα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ποια είναι

Η Κατερίνα Νοτοπούλου γεννήθηκε το 1988, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το 17ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, σπούδασε Ψυχολογία στο ΑΠΘ, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας. Έχει επίσης ειδικευτεί στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ανάλυση Πολιτικού Λόγου.

Πηγή: Κατερίνα Νοτοπούλου: Στα 30 της υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης [εικόνες] | iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί