Δεκάχρονα προσφυγόπουλα προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

Αναλυτικό ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως υπάρχουν παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών που έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

«Στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο καταγράφεται θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής και τώρα, μια ΜΚΟ αναφέρει ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν», σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC, καταγράφοντας τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στο νησί της Λέσβου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δραπετεύσουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει χαρακτηριστικά η Σάρα Καν από το Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι η βία δεν αφήνει τα παιδιά ούτε να κοιμηθούν.

Μιλώντας για τις στιγμές που βιώνει στην καθημερινότητά της στον καταυλισμό, αναφέρει ότι εκείνη και η οικογένειά της περιμένουν όλη την ημέρα στην ουρά για φαγητό και όλο το βράδυ είναι σε ετοιμότητα για να «τρέξουν», υπό τον φόβο των διαπληκτισμών που ξεσπούν σε μόνιμη βάση στον καταυλισμό της Μόριας.

Μια άλλη μητέρα που ζει στον καταυλισμό με το μωρό της, μόλις 12 ημερών, καταγγέλει πως ζει σε έναν χώρο με ανθρώπινα περιττώματα στο δάπεδο.

Όσον αφορά στον υπερπληθυσμό, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο καταυλισμός φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων (περίπου 8.000 ανθρώπους, την ώρα που προορίζεται για 2.000 ανθρώπους), ενώ σε κάθε τουαλέτα αντιστοιχούν περίπου 70 άνθρωποι.

«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλί, που έφτασε στη Μόρια με την οικογένειά του.

Τα παιδιά εμφανίζουν δερματικά προβλήματα λόγω των άσχημων συνθηκών υγιεινής, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια βίας που ξεσπούν στον κατυλισμό. Την ίδια ώρα, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις πληγές που αφήνουν όλα αυτά τα βιώματα στις ψυχές τους.

Εργαζόμενοι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι υπήρξαν και περιστατικά, κατά τα οποία παιδιά μόλις 10 ετών έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.

«Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς», επισημαίνει ο Λούκα Φοντάνα, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Αν και προσπαθούμε να στέλνουμε αυτά τα παιδιά στην Αθήνα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό δεν συμβαίνει. Τα παιδιά είναι ακόμη εδώ», τονίζει.

Όπως και άλλες οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποσύρθηκαν από τη Μόρια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επέστρεψαν όμως για να ανοίξουν ένα πρόχειρο ιατρείο έξω από τις πύλες του καταυλισμού.

BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί