Πέθανε ο άνθρωπος που πρωτοφώναξε από το ραδιόφωνο “Good Morning, Ηράκλειο” πριν φωνάξει “Good Morning, Βιετνάμ”! (φωτο-βίντεο)

Ο θάνατος του ραδιοφωνικού παραγωγού Άντριαν Κρόνερ σε ηλικία 79 ετών, επανέφερε στη δημοσιότητα το θρυλικό ραδιοφωνικό χαιρετισμό και την αντίστοιχη ταινία “Good Morning, Βιετνάμ”, στην οποία το ρόλο ενσάρκωσε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς.

Ο Κρόνερ, που πέθανε την Τετάρτη 19 Ιουλίου,υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία το 1965, και στάλθηκε στη Σαϊγκόν (σήμερα Χο Τσι Μινχ) κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Η πρώτη του δουλειά ήταν διευθυντής ειδήσεων για το ραδιόφωνο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά όταν λίγο μετά την άφιξή του δημιουργήθηκε ένα κενό στο πρωινό πρόγραμμα, βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο. Η εκπομπή ονομάστηκε “Dawn Buster”, και την ξεκίνησε με τον  χαιρετισμό που αποτυπώθηκε στον τίτλο της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Ουίλιαμς.

Ο ίδιος ο Κρόνερ σε συνέντευξή του στο CNN το 1995 είχε αποκαλύψει ότι ο χαιρετισμός αυτός ξεκίνησε από το Ηράκλειο! Στη βάση των Γουρνών, όπου υπηρέτησε, είχε ραδιοφωνική εκπομπή στον αμερικανικό σταθμό που εξέπεμπε μέσα από την αμερικανική εγκατάσταση. Και τότε πρωτοφώναξε από το μικρόφωνο “Good morning, Iraklion”! Λίγο αργότερα θέλησε να επαναλάβει τον χαιρετισμό στο σταθμό της Σαϊγκόν, κι η φράση έμεινε στην ιστορία, μέσω της ταινίας.

Βίντεο από το American Veterans Center

Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς ως Κρόνερ, στη θρυλική ταινία

 

Ο Κρόνερ με τον Ρόμπιν Ουίλιαμς, που μετέφερε στην ταινία τον θρυλικό χαιρετισμό

Ο Κρόνερ σε φωτογραφία του 1987

 

Candiadoc με πληροφορίες από New York Times

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί