Με επιτυχία η σύσκεψη των Κομματικών Οργανώσεων Βιομηχανίας της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των Κομματικών Οργανώσεων Βιομηχανίας της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.» χθες Πέμπτη 19 Ιούλη με ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Η σύσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Ο Ανδρέας Κοκοσάλης στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

 

«Στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό το βιομηχανικό προλεταριάτο αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης. Γιατί στα εργοστάσια των βιομηχανικών κλάδων στρατηγικής σημασίας  «παράγεται το ατσάλι», εδώ μπορούν οι εργάτες από την ίδια τους πείρα στην παραγωγή να συνειδητοποιήσουν πως «χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά». Γιατί μέσα στο εργοστάσιο μπορούν να μάθουν καλύτερα τις αξίες της οργάνωσης, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης.

(…) Πού όμως βρίσκεται σήμερα η προοπτική για τους εργαζόμενους; Μήπως βρίσκεται στα γρανάζια τις κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στα ψευτοδιλήμματα περί προόδου ή συντήρησης ή στην σκανδαλολογία για το ποιος είχε ή ποιος διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η πολιτική δεν αλλάζει με επιμέρους αλλαγές κάποιων προσώπων.  Ούτε από εναλλαγές αστικών κομμάτων ή κάποιων συνεργασιών μεταξύ των αστικών κομμάτων, αφού αυτά βρίσκονται στην ίδια ρότα: Του καπιταλιστικού μονόδρομου, του ευρωενωσιακού σφαγείου των λαϊκών δικαιωμάτων, του ΝΑΤΟικού δολοφόνου των λαών.

Όσο μεγαλώνει η στρατηγική σύγκλιση των αστικών κομμάτων, ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), τόσο θα οξύνονται οι φραστικές αντιπαραθέσεις, οι κορώνες, οι οξύνσεις για επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες.

Επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης, προκειμένου να κρύψουν ότι οι προτάσεις όλων τους είναι εντός των τειχών των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.  Σε αυτούς ακριβώς δίνουν τα αστικά κόμματα διαπιστευτήρια, για το ποιος μπορεί να είναι ο ικανότερος διαχειριστής της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του.

(…) Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι επιπλέον οι αυταπάτες που επιδιώκει να σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμαστε στην κοροϊδία περί «καθαρής εξόδου από την κρίση», περί «κατάργησης των μνημονίων», περί «επιστροφής στην κανονικότητα» και τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα εξαπάτησης που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση στις 21 Αυγούστου σε Καστελόριζο και Πνύκα για να σηματοδοτήσει το υποτιθέμενο «τέλος του μνημονίου»!

Οι συγκεκριμένες φιέστες θα γίνουν λίγες μέρες πριν από τη φετινή ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να σχεδιάζει το πακετάρισμα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από αιματηρές θυσίες των εργαζομένων, για να τα παρουσιάζει ως …παροχές στο πλαίσιο της «επιστροφής στην κανονικότητα».

(…) Ποια θα είναι όμως η κανονικότητα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στις 21 Αυγούστου; Θα παραμείνουν εδώ:

  • Οι γενικευμένες μορφές ελαστικής απασχόλησης, που πλέον τείνουν να κυριαρχήσουν στις νέες προσλήψεις.
  • Το μειωμένο αφορολόγητο όριο για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Οι καθημερινοί πλειστηριασμοί και κατασχέσεις λαϊκής περιουσίας από κράτος, δήμους και τράπεζες.
  • Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση των απολύσεων, η διευκόλυνση της δράσης των δουλεμπορικών γραφείων.
  • Θα είναι εδώ το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, το νέο τσεκούρωμα των συντάξεων, η νέα μείωση του αφορολόγητου, το ξεπάστρεμα προνοιακών επιδομάτων κ.λπ.

Η …«ολική επαναφορά» λοιπόν, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, είναι επαναφορά στην καπιταλιστική κανονικότητα, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα.

(…) Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη, σε κοινωνική συμμαχία, που θα οδηγήσει σε ανατροπή το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, το σάπιο σύστημα, την τάξη που έχει σήμερα την εξουσία.

Αυτό το κάλεσμα μπορεί να φτάσει σε κάθε εργοστάσιο, στους χιλιάδες βιομηχανικούς εργάτες, αλλά και σε αυτούς που τώρα είναι άνεργοι και στις οικογένειές τους.

Γιατί η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή.

Βρίσκεται στην πάλη για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων. Στην ανάκτηση των τεράστιων οικονομικών απωλειών που είχε η εργατική τάξη τα χρόνια της κρίσης. Βρίσκεται στην ανατροπή, στη διέξοδο με ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

(…) Μπορούμε και με την καθημερινή μας δουλειά μέσα στους χώρους κι έξω από αυτούς, με τους συναδέλφους μας, που έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, ένα αποφασιστικό βήμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

Αυτό θα είναι το πραγματικά διαφορετικό, το ελπιδοφόρο.

Όμως ο αγώνας πρέπει να φτάσει ως το τέρμα του. Είναι σημαντικό με την καθημερινή ακούραστη δράση μας να συμβάλλουμε ώστε να συνειδητοποιήσουν οι εργάτες και εργάτριες ποια είναι η πραγματική αιτία, ποια κοινωνία πρέπει να οικοδομήσουμε.

Γιατί ο εργάτης πρέπει να είναι στην εξουσία και να διευθύνει την παραγωγή. Γιατί πρέπει να υπάρχει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός για κάθε κλάδο ξεχωριστά και για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Αλλιώς, όσα επιμέρους θα κατακτάμε σήμερα, λίγο περισσότερο μισθό, μια καλή εργασιακή σχέση, θα έρχεται ένας άλλος μετά και θα τα παίρνει πίσω.

(…) Φίλοι και σύντροφοι,

Στα 100 χρόνια του Κόμματος τιμάμε όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.

Απευθυνόμαστε στους σημερινούς αγωνιστές, σε μια περίοδο που απαιτεί επίσης θυσίες και ανιδιοτέλεια, ιδεολογική και προσωπική αντοχή σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, κρίσης και αυξημένων προσωπικών, οικογενειακών αναγκών.

Με πείσμα και καρτερικότητα παρά την έλλειψη εμφανών αποτελεσμάτων και με επίγνωση της σημασίας της καθημερινής επαναστατικής πολιτικής δράσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με σιγουριά ότι οι ανώριμοι καρποί σίγουρα θα ωριμάσουν, με ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα γυρίσματα των καιρών.

Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις ή παρατηρήσεις, μπορεί ο καθένας να αναγνωρίσει ότι η 100χρονη αυτή πορεία χαράχτηκε και συνεχίζεται με την ειλικρινή και ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων μελών και στελεχών του Κόμματος και της νεολαίας μας, παντα για το λαό, τη νεολαία, για το σοσιαλισμό.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στα σχολεία και τις σχολές.

Απευθύνουμε κάλεσμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν στις βουλευτικές, τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί