Δύο – τρεις εκκρεμότητες εν όψει Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών είχε νωρίς το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η συζήτηση «πήγε πολύ καλά», καθώς «απομένουν δύο – τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως».

Πρόκειται για προαπαιτούμενα «τεχνικού χαρακτήρα», όπως οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών από το πρώην «Ελληνικό» και η μεταφορά στο ΤΧΣ των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής.

Η κυβερνητική πηγή, πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα παραπάνω δεν πρόκειται να εμποδίσουν την υποβολή της «έκθεσης συμμόρφωσης» των θεσμών στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου, εξέλιξη η οποία θα προλειάνει το έδαφος για την τυπική ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης.

Έτσι, όπως όλα προμηνύουν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος, η οποία εκτιμάται σε 10 έως 12 δισ. ευρώ και η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Από ελληνικής πλευράς, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Το «παρών» έδωσε, επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όπως επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «Eurogroup και Κομισιόν οφείλουν οπωσδήποτε να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων».

Διευκρίνισε δε, ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα αφορούν τη διαγραφή του χρέους», αλλά την ελάφρυνσή του.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για «μια σημαντική πολιτική και συμβολική στιγμή για την Ευρώπη».

Η παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου -λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup- εντάσσεται στην προσπάθεια της Κομισιόν για τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων ελάφρυνσης, τα οποία θα πείσουν τις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, Γερμανία και ESM φαίνεται πως κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών και επιμένοντας σε μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί