Eurogroup: Πώς αντέδρασαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης μετά την αποτυχία συμφωνίας

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις τους, τονίζουν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον απόηχο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup που διακόπηκε δίχως συμφωνία.

Δείτε: Ναυάγιο στο Eurogroup μετά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Βέβαια και σήμερα επαναλαμβάνουν τα βασικά «αγκάθια» και κάποιοι τραβούν τις «κόκκινες γραμμές».

Μετά την ανακοίνωση του Μάριο Σεντένο για τη διακοπή της συνεδρίασης, τη σκυτάλη πήραν μέσω Twitter διάφοροι υπουργοί.

«Ύστερα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για την οικονομική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε αύριο. Με τον (υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας) Όλαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία», τόνισε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δείχνοντας πως Παρίσι και Βερολίνο ήρθαν πιο κοντά.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ύπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε: «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, καλώ όλες τις χώρες της ευρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό – για όλους τους πολίτες».

Στο Twitter προσέφυγε και ο  Ολλανδός υπουργός Οικονομικών για να επαναλάβει την άκαμπτη στάση της χώρας του απέναντι στην ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγου.

«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει ενάντια στην ευρωπαϊκά ομόλογα επειδή αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν. Εκτός από το ότι είναι άσκοπο, δεν είναι επίσης λογικό … [οι Κάτω Χώρες] να εγγυηθούν τα χρέη πουδημιουργούν άλλοι. Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης υποστηρίζει αυτή τη γραμμή».

Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θέλοντας σπάσουν το μπλόκο της Γερμανίας και των χωρών δορυφόρων της έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για ίδρυση ενός Ταμείου για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η Ρώμη παραμένει κάθετα αντίθετη με την πρόταση για δανεισμό των χωρών από τον ESM, πόσο μάλλον εάν συνοδεύεται από δημοσιονομικούς όρους που θα περιλαμβάνουν και εποπτεία.

«Παρά την πρόοδο καμιά συμφωνία ακόμα στο Eurogroup. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του Covid-19. Είναι η στιγμή της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και των γενναίων και κοινών επιλογών» τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει εάν δεν καταστεί εφικτή μια συμφωνία σε μια κοινή οικονομική απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησαν σήμερα Ισπανοί υπουργοί. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ εάν αυτή δεν ενεργήσει συλλογικά στην κρίση, την οποία η Ισπανίδα αξιωματούχος συνέκρινε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Λουίς Πλάνας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, ωστόσο και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν τελικά σε θετικά αποτελέσματα.

Έκκληση την αναγκαία υπευθυνότητα σε μια τέτοια κρίση απηύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την αισιοδοξία του ότι οι όποιες διαφορές θα λυθούν στην αυριανή συνεδρίαση εξέφρασε στο μεταξύ ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει: «Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί