Νέα μεγάλη διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας – Επτά νεκροί και 400 τραυματίες (βίντεο)

Σε τουλάχιστον 7 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους και σε 400 και πλέον εκείνων που τραυματίστηκαν χτες στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κοντά στα σύνορα Γάζας- Ισραήλ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς, ενώ ταραχές σημειώθηκαν σε πολλά σημεία κατά μήκος του φράκτη.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα γνωστοποίησε ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού, μεταξύ αυτών ένας 16χρονος. Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από σφαίρες ή δακρυγόνα που εκτόξευσαν Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 6 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η συνδικαλιστική ένωση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Palestine@OccuPalGaza

Update: 240 injuries, 107 Palestinian protesters shot with live fire by Israeli occupation forces. Medics and press are among the wounded.

Σήμερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν εκ νέου κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τα ισραηλινά εδάφη από τον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Palestine Observer@PalObserver

Israeli snippers shot him last Friday in the head from the back, and killed him, today Gaza responds by burning thousands of tires.

Η διαδήλωση όπως μεταδόθηκε από το RT:

Είχαν εντολή να ρίξουν

Οι διαταγές που είχαν δοθεί στους ισραηλινούς στρατιώτες ήταν να ανοίξουν πυρ εναντίον παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όπως έκαναν και στις 30 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. «Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Τολμηρή κίνηση από την Μπετσελέμ

Στο μεταξύ, η αριστερή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε’Τσελέμ καλούσε τους ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Γιατί είναι σημαντική η πρωτοβουλία της Μπετσελέμ – Ανάλυση στο Mondoweiss.net

Η Μπε’Τσελέμ δημοσίευσε καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: «Λυπάμαι διοικητά, δεν πυροβολώ».

«Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υποστηρίζει η μκο.

H προτροπή της Μπετσελέμ, σε αφίσα στα εβραϊκά

Η έκκληση αυτή καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του στρατού πως ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Μπε Τσελέμ για «κάλεσμα σε στάση».

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί