Συνάντηση για την Αμπελιτσιά, ένα από τα σημαντικότερα δενδρώδη είδη της Κρήτης

Σήμερα 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:30 στο Επανοχώρι Γερακαρίου, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην αναγνώριση της αξίας της πλουσιότατης Κρητικής βιοποικιλότητας, διοργανώνει μαζί με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ενημερωτική συνάντηση, για ένα από τα σημαντικότερα δενδρώδη είδη της Κρήτης, την ενδημική αμπελιτσιά.

Σπάνιο και εμβληματικό δέντρο της Κρήτης αφού αναπτύσσεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 900 μέτρων, στους ορεινούς όγκους του νησιού, κυρίως στα Λευκά Όρη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι συνυφασμένο με την κατασκευή της κρητικής κατσούνας.

Η επιστημονική αξία του είδους αυτού, ως ένα από τα ανθεκτικά είδη της Κρήτης, που επιβίωσε αιώνων, ενώ άλλα είδη εξαφανίσθηκαν, περιλαμβάνεται στους εθνικούς και διεθνείς καταλόγους απειλούμενων ειδών και μελετάται σήμερα μέσω Προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Φρίμπουργκ της Ελβετίας (Fribourg) με υπεύθυνο υλοποίησης το ΜΑΙΧ, ενώ συμμετέχει επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (μέσω των Διευθύνσεων Δασών των Νομών) και αφορά τα έτη 2017-2020.

 

Η επιλογή της περιοχής του Αμαρίου σαν τόπος που θα γίνει η ενημέρωση, έγινε διότι μέσω του ερευνητικού αυτού Προγράμματος, ανακαλύφθηκαν και προστατεύονται πληθυσμοί του είδους στην περιοχή του Αμαρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί